Näringslivstopp drar sig tillbaka

Skåne Artikeln publicerades
Rune Andersson, före detta styrelseorförande i Mellby Gård.
Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT
Rune Andersson, före detta styrelseorförande i Mellby Gård.

Generationsskiftet på Mellby Gård har börjat. Industrimannen och före detta trelleborgaren Rune Andersson har nu fört över delar av miljardkoncernen till sönerna Johan, Gustav och Erik.

Med varumärken som bland annat Duni, Kapp-Ahl, Smart Eyes och Söderberg & Haak Maskin – för att inte glömma verksamheten med jordbruk och djuruppfödning – är grundaren Rune Anderssons livsverk Mellby Gård en minst sagt brokig koncern.

Icke desto mindre omsätter den närmare sex miljarder om året. Men den 73-årige näringslivshöjdaren gör sig nu redo att sakta men säkert dra sig tillbaka.

Det var Dagens Industri som först berättade att Rune Andersson för över ägandeskapet av 21 procent av Mellby Gård till sina tre söner.

En utveckling han själv ser som i högsta grad odramatisk.

– Det är inte så konstigt, jag är 73 år och det är lämpligt att göra det i etapper. Det är ganska naturligt, säger han till Kristianstadsbladet och förklarar att det är en process som redan pågått en tid.

Under 2013 tog till exempel sonen Johan Andersson över som vd för bolaget. Och att lämna över till sönerna är ingenting Rune Andersson upplever som svårt.

– Det känns alldeles utmärkt och det är ju trots allt bara 21 procent, alltså sju procent var, i första omgången.

Dotterbolaget Mellby Gård Jordbruks AB, som har sitt säte i Sösdala och bedriver verksamhet inom jordbruk och uppfödning av hästar, påverkas dock inte av det pågående generationsskiftet enligt Rune Andersson.

– Dotterbolagen berörs inte alls av det här. Verksamheten i Sösdala kommer att fortsätta precis som vanligt. Med en omsättning på cirka 40 miljoner är det bolaget en marginell del av koncernen, säger han.