Madeleine Brandin

Vem bryr sig om första lyan?

Madeleine Brandin Artikeln publicerades

Ungkarlslya, man tänker på odiskade koppar i vasken, strumpor på golvet och en obäddad säng.

Flytta hemifrån till sin första bostad då? Det är något härligt, att själv få inreda med färgsamstämt porslin och kuddar, handla soffa på Ikea och stolar på loppis, sätta upp egna bilder på väggarna. Det är viktigt att flytta hemifrån för att bli vuxen, för att själv uppleva att det är trevligare om det inte luktar mugg under slasken, att själv erfara att det är bra om det finns mat i kylen när man ska äta frukost.

För många unga kommer denna dagen allt senare. Endast hälften av 20–27-åringarna har egen bostad. Ett skäl är att det inte finns billiga hyreslägenheter. Och de som fanns har ombildats till bostadsrätter. I Stockholm är det ett faktum, man kan tvingas tacka nej till både jobb och studieplats när man inte hittar någonstans att bo.

Vi har inte längre något bostadsdepartement, men ett statsråd, Stefan Attefall (KD), som ansvarar för frågorna. Han uttalar sig då och då i media, men något verkligt intresse för att driva en statlig bostadspolitik finns inte. Kommunerna då? Det är ju invånare i kommunerna som behöver någonstans att bo.

Vem bryr sig? Bygga kan vilket byggbolag som helst. Men vem vill vara beställare? Vem vill äga och förvalta dessa bostäder, när det är enklare och mer förmånligt att bygga bostadsrätter till köpstarka grupper. Vem vill riskera att ha hyresgäster som inte betalar hyran och som stör grannarna?

Det byggs för lite och för dyrt i Sverige. Byggkostnaderna följer de uppskruvade priserna på bostadsrätter och villor. Detta drabbar framför allt ungdomar och pensionärer. Organisationen ”vivillhabostad.nu” är en pådrivande part. Den skriver ”Vad är det som IKEA och H&M vet som inte byggsektorn förstått? Jo, de ser det breda kundperspektivet: det finns stora behov, det finns betalningsförmåga. Byggsektorn nöjer sig med halva marknaden och vänder de mindre betalningsstarka småhushållen ryggen.”

Det har gjorts många utredningar om byggkostnader, om karteller, byggfusk och slarv. Byggkostnadsforum har visat att det visst går att bygga billigare. Om man vill. Ett exempel är Ikeas och Skanskas BoKlokhus. Men generellt är det alltid lägre hyror i äldre redan byggda hus än i nybyggda!

Om man vill något med bostadspolitiken kan man börja med att ta reda på behoven. Hur många ungdoms­lägenheter behövs till exempel i Trelleborg? Hur fungerar flyttkedjorna hos oss? Hur används bostäderna idag? Särbos, skilsmässofamiljernas varannanveckasboende?

En enkel åtgärd är ha en bostadsförmedling. Mark­anvisningar kan styras så att den byggherre som bygger i glassiga lägen också måste bygga mindre hyreslägenheter någonstans. Det egna byggandet i kommunal regi. Som Göran Holm i Sveriges moderataste kommun sa, att om inte Vellingebostäder byggde ungdomslägenheter vem skulle då göra det?

Madeleine Brandinär arkitekt och författare.