Madeleine Brandin

Men vad nu då?

Madeleine Brandin Artikeln publicerades

I decembermörkret ser den upplysta staden ståtlig ut, skavankerna syns inte, de gula natriumljusen lyser som ett pärlband, färjorna höga som åttavåningshus lyser som nöjesfält ute på mörka vatten. Gatuträd är klädda i ljusklänningar, i husfönstren lyser stjärnor.

Jag försöker tycka om denna stad, och jag gillar det kärva, att det är på riktigt. Men ibland blir jag bara så trött på Trelleborg. Miljönämnden som trakasserar medborgare med gräsklippningsförbud i stället för att driva allvarliga luftföroreningsfrågor. Skönt då att miljödomstolen var klokare i strandklipparfrågan.

Det är trevligt med jippon och stadsfester, 750-årsfirande och Trelleborg till 1 000. Det gör att vi tillsammans använder vår stad. Men det räcker inte. Själva stadsbyggandet, stadsutvecklingen går så långsamt. Smygehuk ligger där år efter år med sin igengrodda hamn, Trelleborgs hamn stänger ute invånarna mer och mer. Medan man funderar och planerar och budgeterar kunde man under tiden göra mindre åtgärder för invånarna!

Vad är det bästa och det sämsta med Trelleborg? Som så ofta är fördelarna samma som nackdelarna. Som i en narrspegel. Svaren jag brukar få låter så här.

Det bästa är att det inte är instängt, det är nära till Malmö, Köpenhamn och kontinenten. Det sämsta är att det är så nära till Malmö och Köpenhamn, så vi kan aldrig få hit de fina butikerna.

Det bästa är att här finns familj och vänner. Det sämsta är att här är man alltid igenkänd, man träffar aldrig några nya när man går ut.

Söderslätt är det bästa med Trelleborg, dessa sinnliga, jordiga vägar, vitlysande skånelängor och medeltida kyrkor. Men landskapet är blåsigt och har ingen allemansrättsligt tillgänglig mark, var kan man ut och gå?

Det bästa med Trelleborg är landets sydligaste udde, där havet rasslar in över klapperstenarna och Smygehuks fyr blinkar. Dit vill många komma, men detaljplanen har gått i stå.

Bäst är att det är en levande stad med industrier och verkstäder, en levande bygd med skördetröskor och sockerbetor. Det är på riktigt att bo här. Det bästa med Trelleborg är att här inte finns några myggor!

Torget i Trelleborg är fint. Och kan bli finare om tvärstråket från Mittelbron, C B Friisgatan och norrut utvecklas. Trelleborg övre kan bli ett stadskvarter med tät bebyggelse, parkering, ungdomsverksamhet när gamla centralstationen öppnas för pågatåg. Det nya resecentrumet kommer att påverka hela innerstaden.

När får vi se skisser och modeller på detta? Idéer som tagits fram av stadsbyggare, gatu- och parkanläggare tillsammans, och involverat exploatörer och fastighetsägare? Det krävs ett samarbete, inte bara lite grand utan de ska riktigt sitta i knäet på varandra och hamnen måste tas i hampan! Även mellan nämnderna önskas samverkan, den byggda miljön är inte politisk utan mera praktisk. Och gemensam!

Madeleine Brandinär arkitekt och författare.