Annons
Nyheter

Hur är det i Trelleparadiso?

Jag fick ett sms från min son som bor i en by utanför Barcelona, när han varit hemma över jul. ”Hur är det i trelleparadiso?” skrev han.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2011

Det var ju rart skrivet. Jag tror han tyckte det var skönt att få maten serverad, att bo i ett varmt och tätt hus. I Spanien äter han ofta frukost på takterrassen, men det intagande gamla stenhuset är mycket dragigt och saknar helt uppvärmning. Sexton grader ute blir sexton grader inne.

Hur är det egentligen, bor vi i Trelleparadiso? Vi använder vackra ord, kusten, slätten, fågelsträcken, företagen, närheten. Dessa dagar är det mest bara fult, blött, slitet. Landskapet är platt, blåsigt och ointressant, därtill otillgängligt för friluftsliv. Vägarna hit översvämmas och åkrarnas vattenstånd verkar vara större hot än havets vattennivåhöjning. Staden är liten, människorna är köldsura och halktrötta, här finns varken finess eller esprit.

Annons

Den politiska ledningen är i en svårregerad sits, Moderaterna är överdrivet kaxiga, Sverigedemokraterna är opålitligt välanpassade, Socialdemokraterna ruvar och slickar sina sår.

I paradiset finns trygghet, trivsel och skönhet. Till paradiset vill man gärna flytta. Och inte lämna. Trelleborgarna är mycket hembygdskära och lokalpatriotiska, det är de. Men varför flytta hit?

Kristina Mattsson kom förra året ut med boken ”Landet utanför”. I mer än 200 av Sveriges 290 kommuner minskar invånarantalet. Kvar blir pensionärer och ingen kommer efter dem. Hur ska man göra med glesbygden, kan man överhuvudtaget göra något? När dagis och affär läggs ned tas själva förutsättningen för landsbygdsboendet bort.

Det finns förvisso orter som växer och frodas medan grannstaden tappar år efter år. Varför? Turism har varit ett recept. Österlen är ett turistiskt varumärke, men Simrishamn tappar trots detta sina invånare. Mattssons trista slutsats är att nyckeln inte ligger i unika naturvärden, utan naturen ska bara duga som bakgrundstavla till shopping och krogar.

Turisterna vill inte ha lugn och ro, de vill konsumera och träffa andra. Som i Åre, men inte i närbelägna lika natursköna Ragunda.

Nå, Trelleborgs kommun ligger inte i glesbygd utan centralt i utvecklingsbygd och har ett gott geografiskt läge både för arbete och boende och turister. I Trelleparadiso ligger företaget med stadens namn. Att själva huvudkontoret är placerat i kommunen betyder föga för företaget kunde vi läsa i TA i lördags.

Men för kommunen är det av kolossal vikt. Hög kompetens och kvalificerade arbeten lyfter nivån och anseendet. Det spelar också stor roll att ha en ortstidning som lokal aktör.

Och det våras! Nu är det Trelleborgs tur. Självklart trygghet, trivsel, miljö, samhällsservice som bas. Men mest handlar det om lust och längtan. Och anseende. Upp till bevis för Trelleparadiso!

Madeleine Brandin är arkitekt och författare.

Mattias Karlsson
Madeleine Brandin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons