Madeleine Brandin

Arbeten hurra – varför då?

Madeleine Brandin Artikeln publicerades

Sommarliv. Spindlar har vävt nät över hålet som bildas när man öppnar ytterdörren.

Tvestjärtar och gråsuggor kilar undan i hörnorna. På sommaren blir man medveten om att vi är många som bor i husen, förutom människor alla synliga och osynliga insekter.

Koltrasten sjunger fortfarande, sittande på husens skorstenar. Färgglada gravänder, skränande måsar och snabbflygande fisktärnor sveper längs Trelleborgs kust.

Sommarljud. Ungdomars rop hörs långt över vattnet, klirr av bestick mot grannens tallrik. Motorcyklars muller och vattenskotrars fräsande. Stor del av livet försiggår utomhus. En doft av brännässlor när man klipper gräs.

Jag cyklar runt i vår stad, människor rör sig långsamt och njutningsfyllt, det blir bara fler uteserveringar, klädreor och glasserior. På sydeuropeiskt vis syns också människor sitta på små stolar utanför sina butiker. Folk är ute och går på nätterna, badar månskensbad, skrattar och sjunger efter den läckra grillade kvällsmaten. Det vimlar av turister, men många är kända ansikten.

Sommarliv är kroppsligt, sinnligt, annorlunda. Semestertid är tid för eftertanke, också kring arbete. Arbetsplatser är som ett heligt mantra i politisk debatt. Trelleborg är en riktig stad (ingen by som grannkommunerna) och har ett stort utbud av arbetsplatser. 3 670 arbetsställen anges av Utvecklingsbolaget år 2009. Att arbeta i hemkommunen och slippa pendla är en livskvalitet. Många arbetsställen på orten bygger också upp lojalitet och engagemang. Men skattekronor till kommunen ger det inte. Företag betalar ingen kommunalskatt. Kommunalskatt baseras på invånarnas inkomster och i Sverige betalar man skatt där man bor.

Det är därför det blivit ekonomiskt oförmånligt för de skånska kommunerna att danskar bor här och svenskar arbetar i Danmark. Öresundspendlarna betalar enligt danska regler skatt i arbetslandet. Men man använder dagis, vårdcentraler och andra kommunala nyttigheter där man bor. Skatteöverenskommelsen mellan Danmark och Sverige blev till vår nackdel.

Det gäller att hitta en bra balans för kommunen mellan bo, arbeta och turista. Trelleborgaren kan jobba inom hela Öresundsområdet. Ännu lättare blir det när pågatågen kommer. Turism är en växande näring i Sverige och innebär samtidigt arbete för kommuninvånarna. Det handlade om motsvarande 255 årsarbeten i Trelleborg 2009. Det finns en stor utvecklingspotential i Söderslättssturismen, även om den är säsongsbunden. Blir det trevligt för besökarna, blir det samtidigt trevligt för de bofasta.

Jag menar inte att Trelleborg bara ska ha turism­anknutna arbetsställen. Det är bra med ett varierat och mångsidigt arbetsplatsutbud i kommunen, men man ska veta varför man vill ha det och vilka som bäst gagnar kommunen. Arbetsställena ska locka till boende på orten.

Madeleine Brandinär arkitekt och författare