Utredningen läggs ner

Lokala nyheter Artikeln publicerades

Brandoffren är besvikna på att polisen bara lyckades koppla 62-åringen till en mordbrand. Nu läggs utredningarna på de andra bränderna ner. – Mycket tyder på att det är han som ligger bakom bränderna, men vi har inte lyckats att binda honom till någonting, säger Anders Karlsson chef kriminalenheten södra Skåne.

Skurupsbon Hasse Månsson, som arrenderar "glasskiosken" Café Lillstugan i Beddingestrand, har knappt varit tillbaks på brandplatsen sedan den 13 juni. Pyromandådet mot kiosken förändrade hans liv.

– Jag mår dåligt när jag ser eländet, jag har mått dåligt hela sommaren.

Han pekar på smörgåsgrillen som skulle öka kioskens omsättning och espressomaskinen som är svart av sot. Det mesta har förvandlats till aska.

Att polisen nu lägger ner brandutredningen kommer som en chock.

– Fast jag är inte förvånad, med tanke på att de gjort ett uselt jobb. Man har inte tagit det här på allvar, säger Hasse Månsson.

Enligt Hasse Månsson spärrades inte brandplatsen av förrän på förmiddagen, trots att branden ägde rum på natten, vilken han menar innebär att många bevis gick till spillo.

– Jag känner frustation och finner knappt ord för det här.

I dag har han stängt för säsongen och den temporära klasskiosken som ersatte den nedbrunna har flyttats från platsen.

– Om de tagit honom redan efter denna brand hade de kunnat förhindra de andra bränderna i Ystad.

Hasse Månsson har kontaktat polisen för att få möjlighet att titta på den misstänkte 62-åringens tillhörigheter - men nekats.

– Jag kommer inte att nöja mig med detta. Just nu håller jag på att skriva en anmälan mot polisen.

På östra sidan av Ystad, på Vildgåsvägen i Nybrostrand, har resterna av den nedbrunna klubbstugan vid tennisbanan plockats bort. En ny stuga ska byggas till våren.

– Det var den första i raden av bränder i somras. Hela stugan brann ner, vi var en av dem som var värst drabbade, säger ordförande på Nybrostrands TK Fredrik Roxenius.

Branden var ett hårt slag för klubben som haft begränsade duschmöjligheter under sommaren.

– Jag tycker att det är tråkigt att polisen inte svarat på vårt intresse att få identifiera saker som kan ha funnits i klubbstugan.

Några av de stöldbergärliga sakerna var kaffekokare och bucklor, som skulle kunna ha misstagits för silver.

– Om vi hade kunnat få komma dit och konstatera att godset inte var från oss, då hade jag kunnat lämna det bakom mig och känna att poliserna gjort vad de kunnat.

Att hitta bevis när byggnader brinner ner till grunden är inte det lättaste. Trots experthjälp har polisen kammat noll.

– Vi har utrett tre bränder i Nybrostrand, två i Ystad och en i Beddingestrand där den misstänkte har varit en intressant person. Men han säger att han inte har någon kännedom om dessa bränder, säger Anders Karlsson, chef på kriminalenheten.

Den enda branden som polisen har bevis för är Hamncaféet där 62-åringen greps på bar gärning. Någon annan misstänkt för övriga bränder finns inte.

– Mycket tyder på att det är 62-åringen som har anlagt de här bränderna, men vi har inte lyckats binda honom till det. För att ta upp utredningarna igen krävs nya uppgifter som ger oss anledning att jobba vidare med ärendena, säger Anders Karlsson.