Nyheter bland gamla grejer

Genom ett gäng eldsjälar förändras bitar av Anderslövs museum pryl för pryl. Nya saker kommer till, andra flyttas runt och nya utställningar tar form. Efter att Hemmesdynges hembygdsmuseum stängdes har Anderslövs museum fått både nya saker och en hel utställning om järnvägen mellan Börringe och Östra Torp.

Lokala nyheter

Vad har en gasmask, ett skolfoto och en betupptagare gemensamt? Jo, alla tre finns på Anderslövs museum. Det hela började med en föreläsningsförening där ett gäng träffades och pratade om hur det var förr och tittade på gamla föremål. Där föddes tanken på att skapa ett museum i Anderslöv.

– I början samlade de på allting. Det märker vi nu. Det finns massor av olika saker i källaren, säger Börje Ekberg, en i gruppen av entusiaster som är engagerade i arbetet med museet.

Idag försöker de vara mer restriktiva med vad de tar emot. Ändå tillkommer det nya prylar varje vecka. Ett par kriterier ska dock uppfyllas för att föremålet ska hamna bland museets samlingar. Det får inte vara dubbletter och föremålet ska ha tydlig anknytning till bygden.

– Varje vecka kommer det något nytt, säger Gunnel Westberg som är en av dem som arbetar med att registrera och dokumentera alla föremål.

Det kan bli långa diskussioner och gissningslekar innan de kommer fram till vad ett visst föremål använts till. Ibland går de till och med bet helt och hållet.

– Vi har två eller tre grejer som vi absolut inte vet vad det är för något, säger Börje Ekberg.

De som brukar arbeta regelbundet med museet och dess samlingar har alla sina ansvarsområden. Gert Kampf har hand om den delen av museet som ligger på ovanvåningen i det som en gång var Anderslövs kommunhus. Här finns alltifrån den gamla kommunens valurna till klassfoton från Anderslövs realskola.

I den gamla fullmäktigesalen har det gjorts nya utställningar om det gamla brandvärnet, om Anderslövs mejeri och om betupptagning.

– Detta är föregångaren till den nioradiga betupptagaren, säger Gert Kampf och visar en manuell variant med trähandtag.

I polisens gamla lokaler och de små arresterna finns ännu fler utställningar. Hans-Bertil Olsson har ett förflutet inom Hemvärnet och hans ansvarsområde blev givet.

– Jag fick i uppdrag att städa och tömma samtliga hemvärnsförråd häromkring, säger han och visar den lilla utställningen med hemvärnsuniformer och kommunikationsutrustning.