Ledare

"Videosamtal fungerar utmärkt för patientmöten"

Ledare Artikeln publicerades

Möjligheten att träffa en läkare via videosamtal i mobilen, när man vill och från vilken plats man vill är naturligtvis en mycket positiv förändring.

Men som med allt nytt så finns det en del farlig mytbildning kring verksamheten. Något som Åke Andrén Sandberg bidrog till i sin krönika den 28 nov. Den bestod av så många felaktigheter att det inte finns utrymme att adressera dem alla i denna korta text. Sandberg har totalt missförstått hur ett läkarbesök på t ex KRY går till. Ett besök på KRY innebär att patienten först anger symptom och sjukdomshistoria. Därefter har man ett videomöte med läkare. Det handlar aldrig om ett telefonsamtal. Den kostnad Sandberg nämnde stämmer inte heller. Vi ersätts med 400 kr per möte plus en patientavgift på 250 kr.

Faktum är att vi på KRY kan behandla ca 60 procent av alla besök som idag sker på vårdcentral. Däremot behandlar vi inte, som Sandberg skrev, öroninfektioner eller lunginflammation. Vi skriver inte heller ut narkotikaklassade läkemedel och psykiatriska tillstånd behandlas bara i enstaka fall då vi kan säkerställa återbesök till samma läkare.

Vi använder samma riktlinjer som i den fysiska vården och skickar naturligtvis patienter på provtagning när det krävs. Våra läkare har alla erfarenhet från primärvården och de allra flesta arbetar även på fysiska vårdcentraler.

Vi får hoppas att nästa gång en person med medial plattform beskriver vår verksamhet bemödar sig om att göra en mer gedigen bakgrundsresearch.

Samuel Danofsky

Kommunikationschef

KRY

Svar direkt Åke Andrén Sandberg:

De summor som anges i min krönika härrör från en större sammanställning ur Sydsvenska Dagbladet 12 november 2017.

Huvuddelen av övriga uppgifter kommer från information från de av mina patienter som besökt nätdoktorer, och deras upplevelser måste tillmätas betydande värde.

Min egen huvudkritik baseras på att jag dels tror att kontinuitet i vården är avgörande för kvalitet och försvarlig resursanvändning (nätdoktorernas verksamhet baseras på att man inte skall ha någon kontinuitet), dels vet att läkekonsten nästan alltid måste baseras på fysiska möten. Det finns så mycket information som man får genom att träffas som det inte finns någon möjlighet att få via ett kort videosamtal. Jag är övertygad om att i de allra flesta fallen förminskas läkekonsten om man tror att det går lika bra att diagnostisera och behandla per telefon som att besöka en mottagning. Nätdoktori blir en enkel variant av läkekonst som riskerar att leda till ett rejält steg bakåt.