Annons
Ledare

Vem är redo att lyfta Trelleborg?

Det är snart åter dags att välja folkets representanter för de kommande åren. Vem är politikern som kan höja sig och Trelleborgs kommun över mängden?
Publicerad 16 maj 2018 • Uppdaterad 17 maj 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Trelleborgspolitiker?
Trelleborgspolitiker?Foto: Jonas Ekströmer/TT

Trelleborg har det senaste decenniet genomgått stora politiska skiften. Om det en gång var självklart både vilket parti och vilken person som skulle styra staden och kommunen ser det sedan 2006 helt annorlunda ut.

Några riktigt starka lokala politiska dragplåster verkar det inte finnas 2018. Ulf Bingsgård var den mest kryssade politikern lokalt 2014 och han finns som bekant inte med längre. Hans efterträdare Mikael Rubin var inte i närheten i kryssmängd, men har förstås haft möjlighet att profilera sig ytterligare. Nuvarande kommunalrådet Torbjörn Karlsson fick se sig slagen av tidigare oppositionsrådet Catherine Persson. Karlsson var färsk då och kommer att dra fler kryss nu – men någon riktig publikfriare är inte kommunalrådet. SD:s Helmuth Petersén nådde inte upp till S och M:s toppnamn förra gången det begav sig.

Annons

Återstår att se om något av de etablerade namnen i de tre största partierna – eller hos de mindre utmanarna – lyckas lyfta sig ur mängden under valspurten och dra med sig fler väljare med sin personliga dragningskraft. Att det är möjligt har lokala politiker visat på andra håll, som Liberalernas Torkild Strandberg i Landskrona, en kommun som annars knappast är ett klassiskt folkpartifäste.

Utmärkande för Strandberg var att han koncentrerade sig mer på stadens verkliga problem än på vad omvärlden skulle tycka och tänka om honom. I Trelleborg, som påminner på flera sätt om Landskrona, krävs något liknande. En huvudpunkt i ett sådant program är att inte ge vika en tum mot kriminalitet, våld, hot och skadegörelse. Stadskärnan ska vara prydlig och trygg, och aldrig tillhöra någon annan än de vänligt sinnade trelleborgarna. Varje ungdom ska få klart för sig att det alltid finns möjligheter till utbildning, arbete eller annan konstruktiv sysselsättning – men annars är det hårda bandage som gäller. Det betyder självklart god dialog med och krav på Polismyndigheten, men om så krävs också fler övervakningskameror, ordningsvakter och andra trygghetsåtgärder.

Det behövs ett utstakat program för att höja kvaliteten på de kärnverksamheter medborgarna betalar för, främst förskola, skola och äldreomsorg, men också sådana självklara saker som gatuunderhåll. I en kommun som uppvisar tecken på en inre organisationskris bör alla förstå vad det primära uppdraget är. Sidoverksamheter har en tendens att skapa nya minibyråkratier som mest producerar argument för att hävda sin egen position inom den stora organisationen. Köp istället in det som är absolut nödvändigt.

Den politiker som styr Trelleborg bör självklart inse att det är en landsbygdskommun, där byarna ska vara attraktiva boendeplatser med rätt till välfungerande grundläggande funktioner.

Den planeringsiver som finns över stadens expansion blir helt meningslös om man inte klarar av de basuppgifterna.

Vem är kvinnan eller mannen som är redo att åta sig uppgiften?

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons