Annons
Ledare

Vad säger väljarna om sidouppdragen?

Politiker ska kunna sitta i bolagsstyrelser. Väljarna får avgöra om politikerna klarar sina uppdrag ändå.
Ledare • Publicerad 7 mars 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Cecilia Wikström (L) - EU-parlamentariker.
Cecilia Wikström (L) - EU-parlamentariker.
Cecilia Wikström (L) - EU-parlamentariker – är pressad om sina styrelseuppdrag.
Cecilia Wikström (L) - EU-parlamentariker – är pressad om sina styrelseuppdrag.

Politiker är attraktiva som styrelsemedlemmar både i ideella organisationer och i bolag. Senast att uppmärksammas för sina styrelseuppdrag är EU-parlamentarikern och Liberalernas förstanamn i kommande Europaparlamentsval, Cecilia Wikström. Det gäller hennes poster i börsnoterade Beijer Alma och Elekta. Enligt Beijer Almas årsredovisning var Wikströms arvode i Beijer Alma 325 000 kronor för 2018. En ordinarie styrelseledamot i Elekta fick det senaste räkenskapsåret 485 000 kronor i ordinarie arvode. Det blir drygt 800 000 kronor för Wikströms sidouppdrag om hon fortsätter med dem, vilket nästan är i nivå med ersättningen som Europaparlamentariker.

Efter medierapporteringen om styrelseuppdragen och dess ersättningar har pressen ökat på Cecilia Wikström. Det har gått så långt att den avgående partiledaren Jan Björklund, enligt Expressen, på torsdagen kallade partistyrelsen till telefonkonferens för att kräva att Wikström lämnar sina uppdrag eller sin kandidatur. Det samtidigt som Cecilia Wikström tidigare sägs ha blivit gratulerad till uppdragen av just Jan Björklund.

Annons

Vid ett pressmöte i Bryssel tidigare i veckan, där ledarredaktionen var närvarande, förklarade Cecilia Wikström att hon varit öppen med sina uppdrag och att Liberalernas partiledare och valberedning inte haft några invändningar emot dem, utan tvärtom gjort tummen upp. Om det stämmer blir partiledningens agerande nu mycket märkligt, framstressat av usla opinionssiffror. Att ställa upp med en toppkandidat som är pressad av medierna i Europaparlamentsvalet skulle kunna kosta Liberalerna alla mandat där – ett totalt sammanbrott för EU-partiet nummer ett.

Wikström har anmält uppdragen till EU-parlamentet, precis som ledamöterna ska göra. Hon är heller inte ensam om att ha dylika uppdrag, även om Wikströms poster är ovanligt välarvoderade och i börsnoterade bolag.

Det går att hävda att den här typen av sidouppdrag är olämpliga för parlamentariker på lagstiftande nivåer. Risken för jäv är den viktigaste aspekten. För riksdagsledamöter finns inga lagbegränsningar kring sidouppdrag mer än när det kommer till mutbrott. Vad gäller jäv finns en uppförandekod som bland annat säger att en ledamot inte ska delta i behandlingen av ett ärende som berör ledamoten personligen. Europaparlamentet har inte heller några stoppregler, men däremot ska uppdragen redovisas, precis som Wikström har gjort.

Att förbjuda folkvalda representanter från att medverka i styrelser, om det så handlar om kulturföreningar, bostadsrättsföreningar eller bolag vore dock inte demokratiskt hälsosamt. I praktiken skulle de exempelvis göra det omöjligt för en företagare att bli parlamentariker.

Man kan ifrågasätta hur någon hinner med sidouppdrag när man har ett så kvalificerat uppdrag som Cecilia Wikström har. Hon har dessutom haft en tung roll som föredragande av Dublinförordningen som reglerar asylansökningar. Men tidsaspekten måste var och en få avgöra. Styrelseuppdrag är något som i regel går till personer med fulla kalendrar, men som i form av sin kompetens på sitt område ändå är eftertraktade. Det är inte själva tidsåtgången bolagen betalar sina styrelseledamöter för i den typen av uppdrag.

Det hindrar inte att det kan finnas komplikationer för parlamentariker att ta sidouppdrag. Första frågan en politiker som erbjuds styrelseuppdrag bör ställa sig är varför man som aktiv politiker är intressant för bolagen, är det i själva verket en slags lobbyingpost bolaget betalar för? Då bör man som folkvald politiker vänta till den egna aktiva karriären är över.

Men var går då den definitiva gränsen – förutom där lagen och domstolarna drar den? Jo, den gränsen går där väljarna sätter den. Varje folkvald politiker måste kunna motivera sina sidouppdrag för sina väljare, ur både etiska och tidsmässiga aspekter, precis på samma sätt som man måste kunna visa att vad man faktiskt har åstadkommit som politiker. Finner väljarna att politikern inte har företrätt dem på bästa sätt får man utgå från att domen kommer på valdagen. Då gäller det också att att överväga varje extra åtagande med hur det ser ut i väljarnas ögon och att kunna motivera sina bisysslor när medierna ställer frågor om dem. Det är inget vågat antagande att det är på den sista punkten den panikslagna ledningen i Liberalerna inte tycker att Cecilia Wikström har övertygat.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons