Annons
Ledare

Utan möjlighet till försvar

Kraven på ledande befattningshavare ska vara höga. Men det finns en fara med vaga anklagelser i offentligheten.
Ledare • Publicerad 14 mars 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Pär Nuder tvingades bort som styrelseordförande i börsbolaget Skistar, nu väntar granskning även för övriga uppdrag, som Tredje AP-fonden.
Pär Nuder tvingades bort som styrelseordförande i börsbolaget Skistar, nu väntar granskning även för övriga uppdrag, som Tredje AP-fonden.Foto: Claudio Bresciani/TT

Avgångskraven och de påtvingade avgångarna har haglat tätare än normalt i politiken och näringslivet den senaste tiden. Cecilia Wikström petades som listetta på Liberalernas valsedel till Europaparlamentet på grund av att partiledningen ändrade sig om lämpligheten med att kombinera Bryssel och Strasbourg med att sitta i högarvoderade börsbolagsstyrelser. Petningen är dock något som vissa partikamrater menar kräver ett nytt beslut i partirådet. Mohamad Hassan, kommunalråd i Uppsala för Liberalerna, säger till SVT att: ”Jag tycker att man har misshandlat henne”. (SVT)

Cecilia Wikströms partikollega Emma Carlsson Löfdahl har uppmanats av Liberalerna att lämna sin riksdagsplats sedan Aftonbladet avslöjat att hon använt riksdagens hyresersättning på 8 600 kronor till att betala hyra till maken som står som ägare till bostadsrätten i Stockholm. Carlsson Löfdahl meddelade först att hon skulle ta ”timeout” från riksdagsarbetet, men ändrade sig och sitter kvar som politisk vilde. Det säkrar Carlsson Löfdahls pension och påverkar mandatfördelningen i riksdagen. Åklagaren har inlett en förundersökning för att få fram om ett brott eventuellt kan vara begånget. För att en riksdagsledamot ska tvingas lämna sitt uppdrag krävs ett domstolsbeslut på att brottet är tillräckligt allvarligt för att ledamoten ”genom brott visat sig uppenbarligen olämplig för uppdragen”. Det har hänt två gånger, 1996 och 2001, men då gällde det fällande domar för grovt bedrägeri respektive övergrepp i rättssak.

Annons

Även mot förre landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) har förundersökning inletts för att få klargöra om brott kan ha begåtts. Erlandsson har dock redan lämnat sitt riksdagsuppdrag på uppmaning av sitt parti, efter att fyra moderata riksdagsledamöter uppgett att de utsatts för oönskad beröring och oacceptabelt beteende. Vad som har framkommit i intervjuer hittills handlar det om att Erlandsson upprepade gånger placerat sin hand på sina kvinnliga riksdagskollegors lår. Cecilia Magnusson (M) säger till Barometern: ”Han lade handen på mitt lår under bordet. Jag sköt undan den direkt, men den kom tillbaka”.

När det gäller en tidigare högt uppsatt politiker, före finansminister Pär Nuder, har han tvingats lämna sin post som styrelseordförande i Skistar efter att huvudägaren – Skånefamiljen Paulssons Ekhaga utveckling – och dess styrelse meddelat att man saknar förtroende för Nuder på grund av ”olämpligt beteende” under VM i Åre.

Ordförande i styrelsen för Ekhaga utveckling är en annan tidigare S-minister, Anders Sundström, men det är Göran Grosskopf som har fört styrelsens talan i medierna angående Nuders avgång. Göran Grosskopf förnekar bestämt att en maktkamp i familjen Paulsson ligger bakom, vilket Pär Nuder har hävdat, och säger till Sydsvenskan: ”Det finns inte ens på kartan eftersom jag är utsedd att representera båda, det vill säga både Erik och Mats Paulsson med familjer.”

Pär Nuder är inte längre politiker men sitter på flera betydelsefulla styrelseposter, däribland styrelseordförande i statliga pensionsmyndigheten Tredje AP-fonden, utsedd av Alliansregeringen 2011, och tjänstepensionsbolaget AMF, som ägs av LO och Svenskt Näringsliv. Det betyder att Nuder har uppdrag som berör de flesta svenskar. Om anklagelserna stämmer får de alltså stor betydelse för förtroendet för Nuder även i de sammanhangen. Regeringen utreder redan anklagelserna mot Nuder, enligt Dagens industri.

Gemensamt för de fyra är att de verkar i förtroendebranschen. På det viset krävs ingen rättslig prövning, som exempelvis styrelseledamot har man förtroende tills en majoritet av ägarna meddelar annat. Men när det handlar om påstådda oegentligheter eller oönskade beteenden blir det ändå komplicerat. I Pär Nuders fall blir det egentligen omöjligt för honom att försvara sig i offentligheten så länge allmänheten inte vet vad anklagelserna handlar om. ”Olämpligt beteende” lämnar mycket till fantasin. Det går därför inte heller att bedöma om det han sägs ha gjort också gör honom olämplig som styrelseordförande i organisationer med ansvar för pensioner.

Höga offentliga positioner kräver att personerna som utses till dem tål granskning och det ingår som en baksida att riskera att åka ut snabbt, särskilt om man inte uppträder som uppdragsgivaren har anledning att förvänta sig. Samtidigt gäller det att vara vaksam på att avsättningar inte sker oövertänkt på grund av rådande mediestorm eller för att tillfället råkar passa. Den som drar undan mattan för någon annan bör själv ha väldigt torrt på fötterna.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons