Ledare

Trelleborgscentern måste vända hemåt

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Bass Nilsson

Centerpartiet i Trelleborg har hamnat i fel sällskap. Det är dags att återupprätta Alliansen och ge medborgarna ett alternativ för större valfrihet och lägre skattetryck.

Både Trelleborg och Ystad har en stukad oppositionsallians eftersom Centerpartiet i hamnstäderna hängt på de styrande Socialdemokraterna. I Trelleborg får Alliansen hålla tillgodo med Moderaterna och Liberalerna. I Ystad hängde Kristdemokraterna kvar med ett mandat i fullmäktige och är en del av oppositionstrion där.

Inte i någon av kommunerna är det realistiskt att tro att förhållandena hösten 2018 kommer att ändras så att de här konstellationerna får majoritet. Ska de lyckas att överta styret är det nödvändigt att Centerpartiet – efter valet 2018 troligen ett större sådant – vänder hem till Alliansen igen.

I Trelleborg känns det extra angeläget att återförena Alliansen. Här var det socialdemokratiska styret i decennium efter decennium cementerat. Centerpartiet och Moderaterna skiftade om att agera stödhjul åt S. Och så hade det förblivit om det inte hade varit för att Patrik Holmberg (C) och Ulf Bingsgård (M) – påeldade av en viss politisk redaktör på stadens liberala tidning – beslutade sig för att enas kring målet att få bort det socialdemokratiska styret.

Det lyckades de med, men tyvärr inte av egen kraft. SD:s frammarsch i kommunpolitiken medverkade i allra högsta grad till att välta S-styret och Allianspartierna fick styra i otacksam minoritetsställning.

Det lades mer kraft på att klara av att manövrera än att genomföra stora förändringar för medborgarna. Någon skattesänkning fixade man inte under åtta år. Det nya S-ledda styret har däremot redan åstadkommit en skattehöjning – trots högkonjunktur och snabbt stigande skatteintäkter.

Trelleborg skulle må bra av ytterligare ett par perioder av borgerlig politik så att inte skatten skjuter i höjden ytterligare, de kommunala åtagandena inte sväller och att valfriheten inte kvävs helt.

För den som lyssnar på Annie Lööf är det självklart att även Centerpartiet i Trelleborg hör hemma i en sådan familj. Men spelar det då någon praktisk roll vem som sitter vid makten? Det skiljer ju ändå bara några miljoner hit å dit i budgetarna och så munhuggs man i fullmäktige om en väg ska dras norr eller söder om ett järnvägsspår.

Jo, det gör det. Det behövs ett alternativ som på allvar ställer frågan om vad kommunen ska äga och vad som ska överlåtas till marknaden. Är det självklart med ett stort bostadsbolag i kommunens ägo? Ska kommunen både äga och driva en hamn? Är det rätt att den kommunala tjänstemannaorganisationen sväller när kärnverksamheterna krisar?

Det behövs styrande som på allvar tror att medborgarna själva är kapabla att välja mellan alternativ och som inser att det är bra för både verksamhet och ekonomi att låta privata aktörer visa vad de duger till.

Trelleborg behöver en opposition som är stark och tuff nog att förklara att det finns andra sätt att tänka och som gör klart för folket att man är redo att ta över makten.

Och för åstadkomma det behövs Centerpartiet. Det är dags för Patrik Holmberg att vända hem.