Annons
Ledare

Stölder hotar lokalhandeln

Stölder är ett påtagligt hot mot det lokala näringslivet. Det finns inget utrymme för slapphet när det gäller att stoppa tjuvarna.
Publicerad 12 april 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Små och stora stölder slår mot handeln.
Små och stora stölder slår mot handeln.Foto: Peter Lydén/TT

Ystads Allehanda har den senaste veckan rapporterat om såväl knivrån mot McDonald‘s i Ystad som upprepade stölder mot butiker i Simrishamn.

Stölder i butiker kostar pengar, både för kunderna och för ägarna. I slutänden kan det innebära att butiken stängs och orten får klara sig utan den servicen.

Annons

Rånet mot McDonald‘s på torsdagsmorgonen medförde ingen större ekonomiska skada. Men att stå bakom en kassa och bli utsatt för ett knivrån kan i sig innebära hård mental press.

Nyligen varnade Mattias Dahl och Li Jansson, vd respektive vice vd i Säkerhetsföretagen i en debattartikel i Dagens Samhälle för att kriminaliteten slår mot svensk företagsamhet och konkurrenskraft. Kriminalitet hamnar på plats fem i en analys från Världsbanken om vilka faktorer som hämmar svenska företag mest.

Med den ekonomiska press på marginalerna som bland annat konkurrens från internethandeln innebär kan stölderna bli det som får butiksägarna att slutligen ge upp och slå igen. I vissa branscher är försäkring dyrt eller omöjligt att få. För den som har försäkring är självrisken ofta hög.

Butiksägaren Markus Jonasson i Simrishamn gör iakttagelsen att ungdomar som stjäl i grupp har blivit en vanligare företeelse. Det är både mer hotfullt och medför en betydligt större ekonomisk skada än om en eller två tonåringar i ungdomligt oförstånd stoppar ett läppstift eller en burk folköl i fickan och ångrar sig efteråt. Att en grupp tillsammans utför något är extra allvarligt då det vittnar om en gemensam likgiltighet inför andras egendom och tyder på en förmåga att upprepa och utöka brotten. Får man inte stopp på sådant i tid kommer problemen att eskalera.

Den lokala polisiära närvaron är viktig. Det återstår att se om polisens beslut att inte ha öppet för allmänheten på stationerna i Sjöbo, Skurup och Tomelilla får någon positiv effekt på synligheten på gatorna. För självklart är det där poliserna behövs som mest. Men om polisen ändå inte kommer när affärsinnehavaren ringer och anmäler att han följer efter förövarna, det trots att polisen i efterhand säger att det fanns patruller att skicka, sjunker förtroendet för polisens vilja och förmåga.

Att sätta in lokala ordningsvakter har enligt branschförbundet Säkerhetsföretagen varit en metod som gett resultat i exempelvis Uppsala. Igenkänning av lokala gärningsmän är en faktor som är avgörande för att motarbeta brotten. Och finns inte polisen på plats, måste andra göra jobbet.

Generellt är skyddet för näringsidkare för svagt i Sverige. Ungdomsgäng, aktivistgrupper, professionella stöldligor och utpressare kan få hela verksamheter att stänga. Det spelar ingen roll om det är en pälshandlare, mjölkbönder, restaurangägare eller klädhandlare som drabbas – skyddet från samhället ska vara maximalt för dem som blir bestulna eller hotas. Ett fritt näringsliv är en av samhällets grundpelare. Varje gång kriminella får en näringsidkare att lägga ner har demokratin förlorat.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons