Ledare

Sluta försörja Juholt

Ledare Artikeln publicerades
En svensk som bubblar.
Foto:Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
En svensk som bubblar.

Den svenske ambassadören på Island förklarar i Svenska Dagbladet att svensk demokrati är på väg mot sin undergång. Hans namn? Håkan Juholt.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen tyckte att den äntligen hade hittat rätt plats för sin gamle parentetiske partiledare. Mitt i Atlanten, där Europa slutar och Amerika börjar, skulle han väl ändå inte kunna ställa till så mycket skada. Ett trivsamt uppdrag på en liten ambassad på en bubblande ö med mycket fisk och dyr sprit, en vinnande kombination för alla parter.

Men Håkan Juholt vore inte Håkan Juholt om han inte lät sig intervjuas för att ge sin syn på världen. Likt en Göran Persson vill han gärna recensera verkligheten lite farbroderligt från ovan. Det är bara det att Juholt pratar mer på uppstuds, direkt från köksbordet, utan filter och på betydligt ostadigare grund än ordförande Persson.

Så till SvD:s reporter förklarar Juholt hur det ligger till med det Sverige han flugit ifrån:

”Hur gammal är din son? Fyra? När han är gammal kommer han inte att leva i en demokrati utan i en teknokrati, eller en diktatur. Det är så in i helvete sorgligt. Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker. Vi håller på att avveckla demokratin”.

Juholt fortsätter:

”Jag tror inte att hotet är en diktatur med rullande stridsvagnar på Sergels torg, utan ett expertstyre där vi inte låter landet styras av medborgarnas värderingar. Demokratin glider oss ur händerna. Färre vill bli folkvalda, partierna tonar ned ideologin. Visst, jag ser en risk att det kan bli diktatur på sikt.”

En hel del svenskar dras med liknande tankar. Men de som yttrar dem öppet är som regel inte ambassadörer, utsända i främmande rike för att företräda sitt lands intressen, marknadsföra det och värna dess relationer med omvärlden.

Vilket nu Juholt är. Den yvige smålänningen bryr sig inte om vilken roll han har, att anpassa sig efter omständigheterna ligger inte för honom. Det borde Socialdemokraterna ha lärt sig.

Utrikesminister Margot Wallström betraktar ändå Håkan Juholt som en valp, som ska tuktas att bete sig så som matte förväntar sig: ”Han lär sig nog också inom kort, skulle jag tro, vad det innebär att vara en ambassadör” säger hon till TT.

Ingen annan än Håkan Juholt skulle komma undan med det där. Som demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) konstaterar: ”Det är ju anmärkningsvärt. Det är ambassadörers, precis som regeringens, uppgift att föra fram korrekta bilder av vårt land och främja vårt land i världen”.

Fast på ett vis har Juholt lite rätt i sin utsaga om den svenska demokratins begränsningar. För Sverige är ändå ett land där det anses vara statens uppgift att försörja gamla ministrar och partiledare. Även de som egentligen borde verka i underhållningsbranschen.