Annons
Ledare

Sänk inte studenternas fribelopp, Anna Ekström

Anna Ekström (S) funderar på att sänka studiestödet för studenter som jobbar extra. Det bör hon strunta i.
Publicerad 7 februari 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Anna Ekström (S) funderar på att sänka studiestödet för studenter som jobbar extra. Det bör hon strunta i.
Anna Ekström (S) funderar på att sänka studiestödet för studenter som jobbar extra. Det bör hon strunta i.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Studenter från studieovana hem har svårare att fullfölja högskolestudier. En av bovarna är fribeloppet, menar forskaren Juanna Joensen i en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU. Hon konstaterar att studenter med arbetarklassbakgrund började finansiera sina studier med extraarbete när gränsen för vad en student får tjäna och samtidigt inneha studiemedel höjdes runt millennieskiftet. Pluggandet blir då lidande, varpå dessa studenter haft svårare att ta examen.

En som tagit intryck av rapporten är gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S). I en intervju med Sveriges Radio (12/1) säger hon att Joensens slutsatser blir viktiga för den utredning om studiemedel som regeringen har tillsatt. Ekström är bekymrad över den sociala snedrekryteringen bland de som tar högskoleexamina.

Annons

För en socialdemokrat kan det säkert kännas kittlande att ta till regleringar, alltså sänka fribeloppet, för att nå sina mål. Och ett samhälle där klass inte avgör yrkesval är eftersträvansvärt. Men bästa vägen dit är knappast att hindra människor från att tjäna pengar. Att få studenter att jobba mindre genom att sänka fribeloppet får dessutom en rad dåliga konsekvenser. Både för samhället och för den enskilde studenten.

Jobba i hemtjänsten när du läser till sjuksköterska? Socialdemokraterna tackar nej till extra händer i välfärden. Programmera på helgen om du ska bli ingenjör? Kunskapslyftsministern är rädd att du fokuserar för lite på ditt framtida yrke. Starta företag medan du studerar på Handels? Regeringen vill inte att du bidrar till samhället.

Sedan tidigare är det känt att studenter från hem utan studievana är mindre benägna att ta studielån. Förvisso är det bra att folk drar sig för att låna pengar. CSN-lånet är dock inget vanligt lån. I stället för att sänka fribeloppet borde studenter från arbetarhem uppmuntras att använda studiemedel för att kunna fokusera på sina studier. Det är fel att den som utan problem jobbar under helger, somrar och julledigheter drabbas för att ett fåtal misslyckas med att kombinera arbete och plugg.

“Studenter som riskerar att inte få så höga löner framöver, de jobbar mer extra vid sidan av”, säger Ekström i SR-intervjun. Hon är något på spåren: det lönar sig för dåligt med utbildning i Sverige. Kanske borde Ekström ägna mer energi åt att övertyga sina ministerkollegor att sänka marginalskatterna så att utbildning lönar sig, i stället för att sätta stopp för studenter som försöker dryga ut sina livsinkomster.

Socialdemokraterna sviker studenter genom att först göra det olönsamt med utbildning och sedan fundera på att stoppa möjligheten att dryga ut studentbudgeten. Sänkt fribelopp framställs som bra social ingenjörskonst men är inget annat än en rak vänster mot den strävsamma. I dag träder återbetalningskraven in redan vid 88 000 intjänade kronor per termin. Om fribeloppet ska förändras borde det snarare höjas än sänkas.

Kajsa DovstadSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons