Annons
Ledare

S-löfte som pressar kommunerna

Stefan Löfvens maskineri lovar mer ledighet till barnfamiljer. Socialdemokratiska kommunal- och landstingsråd får betala en del av notan.
Ledare • Publicerad 29 augusti 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Äldreomsorgen kommer att pressas av S ledighetslöfte.
Äldreomsorgen kommer att pressas av S ledighetslöfte.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det sena utspelet från Socialdemokraterna om mer ledighet för barnfamiljer visar vilken panik som råder inom det gamla statsbärande partiet.

Den ekonomiska kalkylen för detta löfte, där föräldrar till skolbarn mellan 4 till 16 år ska få ytterligare ledighet i samband med bland annat skollov, är svår. De omedelbara kostnaderna är beräknade till 5,4 miljarder kronor. De kommer att läggas till en redan svällande post i statsbudgeten på runt 100 miljarder kronor – trygghet för familjer och barn – där bland annat världens mest omfattande föräldraförsäkring ingår.

Annons

Sverige har dessutom redan starkt subventionerad fritidsverksamhet, där föräldrarna betalar en liten del av den verkliga kostnaden. Fritidsverksamheten är som regel också öppen under tider när skolan är stängd. Familjeveckan omfattar dessutom tonåringar, i normalfallet fullt kapabla att klara sig på egen hand medan föräldrarna är på arbetet.

De verkliga samhällsekonomiska kostnaderna är betydligt högre. Svensk Näringsliv beräknar samhällskostnaden till 32 miljarder kronor. För arbetsgivare, såväl privata som offentliga, innebär det ytterligare utgifter för att ersätta den personal som ska vara ledig för att vara hemma. Näringslivet får ta sin del av kostnaden genom produktionsbortfall och extra kostnader för att ersätta personal.

För kommuner och landsting, som redan i dag kämpar hårt för att rekrytera och behålla kompetent personal, skulle en genomförd familjevecka betyda ytterligare svårigheter att klara av välfärdsuppdraget. En stor del av personalen i vård och omsorg är föräldrar och kommer att behöva ersättas när de är borta med egna barn. Redan i dag är föräldraledighet och semestrar svårt att ersätta för arbetsgivare. Det kommer att leda till ökade kostnader för bemanning och/eller påtvingad nedbantningar av personal i omsorgen. Även fritids och skola kommer att drabbas av att de anställda har rätt att vara hemma med egna barn.

Det socialdemokratiska utspelet – framkastat när vallokalerna haft öppet i flera dagar – andas panik. Att köpa en grupps röster med skattemedel har fungerat förr och arbetande familjer har Socialdemokraterna tappat greppet om. Men frågan är om den här typen av löften går hem på samma sätt som i gamla tider. Människor inser att det också har ett pris, inte bara i form av ökade skattebörda, utan faktiskt också genom att det drabbar den offentliga servicen, där personal- och kompetensbristen redan i dag är stor. Socialdemokraterna presenterar familjeveckan som en klassisk välfärdsreform. Men ute i landet är det alldeles säkert många kommunal- och landstingsråd – även socialdemokratiska – som i dag funderar över hur de ska klara denna extra börda som ska läggas på dem.

Tanken var att Socialdemokraterna med sitt utspel skulle skaka om valrörelsen, enligt Expressen kallades det internt för en ”game changer”. Det är ett tveksamt sätt att hantera sitt politiska mandat. Och förmodligen något som den stora majoriteten av väljarkåren ser igenom för vad det är: valfläsk som skivats från väljarnas egen gris.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons