Annons
Ledare

Replik från Digitaliseringsminister Peter Eriksson: Viktigt verifiera användarna på Facebook och Twitter

Publicerad 22 mars 2018
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP)
Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP)Foto: Claudio Bresciani/TT

Den 20 mars lyfter Karin Pihl mitt förslag om att begränsa den skadliga effekt trollkonton har på det offentliga samtalet. Det är inte acceptabelt att olika aktörer genom hot och hat lyckas skrämma enskilda till tystnad, sprida falska uppgifter och att skapa intrycket av att väldigt många är upprörda över något när det i själva verket bara är ett fåtal som genom fejkkonton försöker starta en nätmobb.

Mitt förslag är att de stora plattformarna som Facebook, Twitter och Youtube i högre utsträckning ska verifiera sina användares identitet. Det skulle innebära att plattformarna får en möjlighet att begränsa antalet konton en enskild användare kan ha och därmed kan stoppa användare från att ha dussintals olika konton. Dessutom skulle plattformarna på ett lättare sätt kunna hjälpa dem som utsätts för brott på plattformen. Om en användare inte kan skapa en obegränsad mängd konton blir det viktigare att följa reglerna för att inte bli avstängd. En av de viktigaste effekterna är att många skulle låta bli att hota och hata när de redan verifierat sin identitet för plattformen.

Annons

På samma sätt som att en person som skriver insändare under pseudonym måste verifiera sin identitet för tidningen skulle användarna kunna verifiera sin identitet hos plattformarna. Om plattformarna ska förbli oreglerade i den utsträckning de är idag är det dags att plattformarna kliver in och tar ett tydligare ansvar för vår demokrati. En förbättrad verifiering av användarna skulle vara ett viktigt steg.

Jag delar Karin Pihls syn på vikten av kunna vara anonym i vissa sammanhang, inte minst gäller det visselblåsare. Att de stora plattformarna som Facebook, Twitter och Youtube förbättrar verifieringen av sina användare står inte i strid med detta. Det finns många vägar för att förmedla information anonymt. Ett inte helt ovanligt sätt är via våra traditionella medier, men det går också att t.ex. driva en blogg anonymt.

Min slutsats är att vi inte längre kan acceptera att vårt offentliga demokratiska samtal förvrängs och manipuleras av aktörer som inte står för sin åsikt och som ingen vet vem som finansierar. Öppenhet är avgörande för att få tillit och förtroende. De stora plattformarna och deras ansvar måste öka för att vi ska få en lösning. Mitt svar är att trollen spricker i solen.

Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP)

Svar direkt:

Antingen är man anonym, eller så är man det inte. Peter Erikssons förslag innebär en kraftig inskränkning i den möjligheten. Det är bättre att svenska politiker tar ansvar för hat och hot på nätet genom att ge polisen resurser att utreda sådana brott, än att lägga över ansvaret på stora amerikanska företag.

Karin Pihl, ledarskribent Liberala Nyhetsbyrån

Läs mer:

Peter Eriksson
Annons
Annons
Annons
Annons