Ledare

Polerad yta, smutsigt djup

Ledare Artikeln publicerades

Moderaternas chefsideolog Per Schlingmann fick många beska kommentarer när han 2010 presenterade En guide till nya moderaternas utseende. Ändå verkar den ha gett effekt. Pärlhalsband och slipsar dominerar inte längre bilden av M.

Visserligen innehöll guiden vid sidan om regler för typsnitt, symboler och färger; hemsidor, profilmaterial och typ av papper som ska användas vid tryck av flygblad och broschyrer, också en liten avdelning om ord och språk: ”Arbetslösa” var ”no, no” – som Schlingmann säger – de ska kallas för ”människor som saknar jobb”. Men den språkliga delen var av allt att döma för liten.

Jonathan R Jönsson,ledamot i kommunfullmäktige i Hässleholm och ordförande för Göinge Muf, verkar klara av ytan. Djupet har han svårare för.

Efter terrordådet i Bulgarien föreslog han på Facebook att den misstänkte borde avrättas, skrev Kristianstadsbladet i går. Det spelar ingen roll att misstanken senare visade sig vara felaktig, det som är riktigt illa är att en ung, förtroendevald moderat inte har klart för sig att införande av dödsstraff inte står på partiets reformagenda.

Nu har Jönsson bett om ursäkt. I praktiken låtit förstå att han inte riktigt behärskar sociala medier. Eller?

Det är av barn och alkoholister man får höra sanningen, sägs det. Och i rum där politiker tror att ingen hör, kanske man kan tillägga.

Detta är nämligen inte första gången någon avslöjas med något udda åsikter på internet. Ulf Bingsgård (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg, har twittertummar som är snabbare än tanken.

Oftast är det Sverigedemokrater som får uppmärksamhet för sitt språk, vilket de är kritiska mot. Men mot bakgrund av att hyckleriet är som störst i SD – partiföreträdare kan agera anonyma skitspridare på hatsajter och riksdagsledamöterna Thoralf Alfsson och Carina Herrstedt kan fällas för förtal utan att partiledningen reagerar – är det väl inte mycket att säga något om.

Det bör dock understrykas att det finns exempel att hämta från nästan alla partier.

Det som sägs på internetär inte annorlunda mot det som sägs öga mot öga på torget eller från talarstolen i vilken politisk församling som helst. När politiker säger emot sig själva beroende på sammanhang och åhörare har de rimligen förlorat all trovärdighet. Sådana politiker kan man inte lita på.

I något parti.