Annons
Ledare

Öka trycket mot Syrien

Situationen blir allt värre i Syrien. På fredagen kom rapporter om en massaker i den syriska byn Treimseh i Hamaområdet.
Ledare • Publicerad 16 juli 2012
En man som skadats i attacken mot Treimseh. Foto: Shaam News Network/AP
En man som skadats i attacken mot Treimseh. Foto: Shaam News Network/APFoto: Shaam News Network/AP

Uppgifterna skiljer sig åt beroende på vem som är källan. Från den syriska oppositionen rapporteras att mellan 150 och 200 personer av dödats av regeringsstyrkor i en attack genomförd under torsdagen.

De syriska statskontrollerade medierna hävdade istället att terrorister låg bakom attacken mot staden och att femtiotal personer hade dödats i samhället.

Annons

Två sidor i en konflikt som ger olika uppgifter. Som så ofta förr är sanningen ett av krigets första offer. När det inte finns oberoende journalister som på plats kan rapportera om vad som händer är det så mycket svårare att säkerställa den information som kommer från Syrien.

Dock finns det uppgifter från FN:s observatörsstyrka om att Treimseh attackerades med både helikoptrar och stridsvagnar. Att terrorgrupper skulle ha tillgång till så tunga vapen är osannolikt varför syriska regimens beskrivning faller. Dessutom har man från regimens sida inte visa upp några bilder från staden. Från oppositionen har det kommit flera skakande bilder på döda och skadade personer. Sanningshalten i dessa bilder har ännu inte kunnat bekräftas.

I vilket fall som helst ligger attacken mot Treimseh i linje med tidigare blodiga övergrepp från regimen. Det senaste skedde också i en by i Hamaprovinsen i början av juni och krävde då minst 78 människoliv enligt uppgifter från syriska aktivister.

Treimseh är ett sunnimusliskt samhälle omgivet av byar med alawitisk befolkning. Attacken mot Tremseh rymmer själva kärnan i det 17 månader långa upproret i Syrien. Tre fjärdedelar av befolkningen är sunnimuslimer medan regimen domineras av alawiter. Enligt Ingmar Karlsson, verksam vid centret för Mellanösternstudier vid Lunds universitet, kan massakern öka spänningen mellan det två stora folkgrupperna i landet.

”Syrien är på väg in nu i en oerhört farlig utveckling som jag tror kan eskalera och gå i samma riktning som vad som hände i Jugoslavien, där man nu försöker skapa så etniskt och religiöst homogena områden som möjligt”, säger han i en intervju i Ekot.

Många i omvärlden sätter nu sitt hopp på att FN ska finna en lösning på konflikten. Det är även Sveriges officiella hållning. Men att nå en fredlig framgång via FN är svårt eftersom både Ryssland och Kina i säkerhetsrådet säger nej till att öka trycket mot den syriska regimen. Något militärt ingripande från USA eller grannlandet Turkiet är heller inte nära förestående.

Den enda fredliga utgången tycks bestå i att president Bashar al-Assad självmant avgår. I dagsläget finns inga sådana indikationer trots att trycket från omvärlden ökar och flera uppmärksammade avhopp från regimen.

Idag träffar FN:s sändebud, Kofi Annan, Rysslands utrikesminister, Sergej Lavrov på ett möte i Moskva. Även om förhoppningarna är låga om en fredlig framgång måste omvärlden nu öka trycket mot Ryssland och Kina att ändra inställning i FN. Freden i Syrien kan gå via Moskva.

Gunilla Lindberg
Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons