Annons
Ledare

Nu väntar allvaret i Skåne

Alliansen har tagit över styret i Region Skåne. I minoritetsställning blir det hårt arbete för att klara av ekonomi och vård.
Ledare • Publicerad 22 oktober 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Henrik Fritzon (S) lämnar ordförandeskapet i regionstyrelsen till Carl Johan Sonesson (M). (Bilden från tidigare tillfälle)
Henrik Fritzon (S) lämnar ordförandeskapet i regionstyrelsen till Carl Johan Sonesson (M). (Bilden från tidigare tillfälle)Foto: Peter Åklundh

Det blev ingen blodstänkande strid mellan Socialdemokraterna och Alliansen i Region Skåne när det nya regionfullmäktige samlades. Faktum är att det inte blev någon strid alls – Socialdemokraterna ställde inte upp med några motkandidater till ordförandeposterna i regionfullmäktige och regionstyrelse. Den avgående regionstyrelseordföranden Henrik Fritzon (S) lämnade över regionstyrelseklubban till Carl Johan Sonesson (M) med fina ord om förhoppning om gott samarbete och lyckönskningen: ”Jag är övertygad om att du kommer att göra ett gott jobb”. Carl Johan Sonesson svarade med att tacka för Henrik Fritzons ordförandeskap som han beskrev som eftertänksamt, generöst med information till oppositionen och öppet för kompromisser.

För gulligt? Nej. Ett fullt rimligt samtalsklimat i en beslutande församling med ansvar för alla skåningar. Det kommer naturligtvis att hårdna i samband med budgetar och skattebeslut, men att det i grunden finns en respekt är värdefullt. Båda företrädarna är högst medvetna om det svåra ekonomiska läge regionen befinner sig i. Med omfattande investeringsbehov, låg skånsk skattekraft, ökad efterfrågan på vård och brist på kompetent arbetskraft med ökade lönekostnader som följd är det ingen söndagspromenad som väntar det nya styret. Det finns all anledning att finna långsiktiga lösningar som håller även över kommande skiften vid makten. Men lika viktigt är att det finns skillnader mellan Alliansen och Socialdemokraterna i frågor som inslag av valfrihet och privata alternativ.

Annons

Därför är det bra att Alliansen håller ihop i regionen. Man har inte skåningarnas mandat för en häftig omsvängning i någon riktning, men att använda de redskap man vet har effekt för att korta köer, som vårdval, är viktigt. Att hitta metoder för att stärka vårdcentralerna och minska belastningen på akutmottagningarna är också nödvändigt. Det finns fler områden där trycket är högt, som barn- och ungdomspsykiatrin. Det är en större samhällsfråga varför så många barn och ungdomar mår dåligt i dag och allt kan inte läggas på det sista ledet i kedjan, men klart är att förstärkningar behövs. Tyvärr är problemet, liksom i andra delar av vården, inte enbart resurser i form av pengar utan att det är svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Utbildningsfrågan är i huvudsak en statlig angelägenhet, men regionen kan förstås på olika sätt stödja sin egen personal i att utvecklas.

Förhoppningsvis kan den nya ledningen också öka trycket för att få till förbättringar i väg- och tågtrafik. Kollektivtrafik är alla överens om är bra och efterfrågan är stor. Men det gäller att komma ihåg att det är lätt att kostnaderna drar iväg om allt som heter kollektivtrafik ska läggas i en ekonomisk gräddfil. Löften om fri kollektivtrafik till olika grupper – som även Allianspartier på sina håll driver – betyder också lägre intäkter och högre belastning. Det finns också något viktigt med att betala, då förstår man att servicen inte är gratis och att man har rätt att ställa krav om den inte lever upp till vad man som resenär har rätt att förvänta sig.

Alliansen ska försöka lotsa budget och skattesats genom regionfullmäktige. Med tre block är det inte självklart att man lyckas med allt man vill – det vet även det avgångna styret. Med ekonomisk osäkerhet, med risk för en lågkonjunktur under mandatperioden, är det inte omöjligt att även Alliansen tvingas höja skatten. Det kan vara nödvändigt för att inte orsaka större ekonomisk skada längre fram. Men de negativa effekterna av att höja redan höga skatter är välkända, inte minst som det kan sammanfalla med att skånska kommuner tvingas till detsamma – då blir skattehöjningarna riktigt kännbara för hushållen.

Maktskiftet gick smidigt eftersom Socialdemokraterna inte satte emot och därför också fick platserna som andra vice ordförande i presidierna. Det innebar samtidigt Sverigedemokraterna inte fick inte fick några platser där, SD:s motkandidater föll i alla omröstningar om viceplatser. Det gör att SD vill att poster som tredje vice ordförande införs. I en tid när det i praktiken finns tre block är det något att överväga, men då bör man på förhand också lösa hur tillsättningarna ska gå till. Det gäller för övrigt även på kommunnivå och i riksdagen att dessa tillsättningar borde ske på ett sätt som är förutsägbart och förståeligt för väljarna.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons