Ledare

Nej till tvångs–jämställdhet

Ledare Artikeln publicerades
Annika Elias orkar inte vänta.
Foto:Karin Grip / SvD / TT
Annika Elias orkar inte vänta.

Kvinnor bör ha samma möjlighet som män att bli chefer. Men politiker ska inte lagstifta fram det.

Kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser skulle sannolikt ha gynnsam effekt på jämställdheten på ledande positioner. Men det betyder inte att det är ett önskvärt ingrepp. Ibland måste djupare principer gå före de kortsiktiga effekterna.

Det finns de som hävdar att det knappast ger någon respekt att bli inkvoterad, och att kvotering är som att låta mamma följa med till skolan och hålla handen ända upp till gymnasiet. Ingen kommer att ta kvinnorna på allvar, hävdar kritikerna.

Men nog brukar lagar och regler till slut sätta sig i kulturen, och ju fler kvinnor som är chefer, desto mer naturligt kommer det att uppfattas. Unga tjejer får fler förebilder, och om det finns många olika slags kvinnliga individer i ledande positioner minskar fördomarna om hur kvinnor leder. Det är ju onekligen olika beroende på vem man är som person.

Men kvotering är fel i alla fall, då det är ett allvarligt ingrepp i företagens privata sfär. Politiker borde inte ha rätt att bestämma vilka personer som sitter vid konferensrummen och visar power pointbilder i svenska näringslivet. Det måste företagarna själva få styra över.

Ju fler regler och inskränkningar som drabbar företagen, desto fler kommer att dra sig för att starta eget och anställa. Ju mer politikerna lägger sig i, desto mer ökar risken att lönsamheten rasar, vilket minskar skatteintäkter och hotar jobben.

I fackförbundet Ledarnas senaste jämställdhetsbarometer visar det sig att bara strax över hundra av 1 050 undersökta företag har en kvinna som vd. Andelen kvinnor bland Sveriges chefer har ökat med mindre än en procentenhet per år de senaste åtta åren. Dessutom ses kvinnliga chefer som osäkra kort då fördelningen av föräldradagar är så ojämn.

I en debattartikel på Aftonbladet önskar sig Ledarnas ordförande Annika Elias därför kvotering och en mer jämställd föräldraförsäkring. Hon vill alltså tvinga fram en annan verklighet. (4/5)

Det finns flera skäl till att införa kvotering, men det är ändå inte okej i ett liberalt samhälle. Ibland går människan före systemet. Den enskildes rättigheter övertrumfar kollektivets behov av statistisk korrekthet.

De folkvalda behöver lära sig när folket har rätt till sin frihet, även om de gör fel eller förändras för långsamt. Det måste finnas en gräns som de politiska makthavarna tvingas respektera. En ”privat område”-skylt som skyddar medborgarna från den maktgalenskap som ofta kännetecknar röda politiker.

Hur ser det ut i politikernas och fackens egen värld? 8 av 12 i Ledarnas styrelse är kvinnor. I LO:s styrelse är 14 av 18 män. I offentliga sektorn dominerar kvinnor. Inte så jämställt.

Det är viktigt att kvinnor ses för sin kompetens och i nte hindras för att de har ett visst kön, men resan till det samhälle som saknar fördomar måste få föras i det fria.