Annons
Ledare
Ledare

Motverka trafficking är viktigare än EU-skatter

Tiggeri och prostitution är ofta del av organiserad människohandel. Det är ett gemensamt EU-problem och därför också en angelägenhet för gränsöverskridande brottsbekämpning.
Publicerad 6 december 2017
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Lisa Gren och Mattias Sigfridsson vid Polisen region Syd håller pressträff i polishuset i Växjö efter ett större tillslag mot organiserad människohandel som genomförts i Kronobergs och Kalmar län samt i utlandet under tisdagsmorgonen.
Lisa Gren och Mattias Sigfridsson vid Polisen region Syd håller pressträff i polishuset i Växjö efter ett större tillslag mot organiserad människohandel som genomförts i Kronobergs och Kalmar län samt i utlandet under tisdagsmorgonen.Foto: Johan Nilsson/TT

Allt fler fall av människohandel upptäcks i Sverige. P1-programmet Kaliber har tagit del av nya siffror från Migrationsverket, som visar att denna typ av grov brottslighet ökar. En förklaring kan vara att fallen upptäcks eftersom Migrationsverket utbildat fler handläggare. Men mörkertalen är troligtvis stora.

Av de fall som upptäckts handlar hälften om tvångsprostitution. Offren kommer i första hand från länder utanför EU. Barn är extra utsatta, och att denna typ av trafficking ökar visar även uppgifter från Nationella metodstödsteamet mot prostitution och människohandel. Främst rör det unga från Marocko, Rumänien, Sverige och Afghanistan.

Annons

Men prostitution är inte den enda formen av människohandel. I veckan har polisen frihetsberövat ett antal personer som är misstänkta för att ha tvingat människor från Bulgarien att tigga. Det är ett av de största tillslagen gällande trafficking i Sverige.

Detta handlar alltså om grov organiserad brottslighet där internationella kriminella nätverk utnyttjat fattiga bulgarer, inte om hitresta familjer som frivilligt väljer att tigga. Offren körs till Sverige och tvingas be om slantar framför svenska mataffärer och på gator. Pengarna – ”miljonbelopp” enligt polisen – försvinner sedan ut ur landet. Tiggarna själva får inte behålla det människor har skänkt dem.

Människohandel är en form av slaveri, och visar att öppna gränser inte enbart är något positivt. Den fria rörligheten inom EU gör att det i praktiken bara är att åka in i landet, oavsett om man är turist eller ägnar sig åt grov kriminalitet. Enligt polisen är bristen på gränskontroller och milda straff en orsak till att Sverige ses som ett attraktivt land för stöldligor. Att dessa faktorer även lockar hit människohandlare som tvingar människor till tiggeri och prostitution är inte en orimlig slutsats.

Eftersom det rör sig om gränsöverskridande kriminalitet måste också polisåtgärderna vara internationella. Frontex, den europeiska gränsbevakningsbyrån, har ett uppdrag att motverka den här typen av brottslighet. EU bör ge Frontex i uppdrag att intensifiera verksamheten på det här området. Det är viktigare än att diskutera sociala pelare och EU-skatter.

Karin Pihl
Annons
Annons
Annons
Annons