Ledare

Magnus Ehrenberg: En grön förbundskansler med blått stöd?

Gästkrönika Artikeln publicerades

 

Magnus Ehrenberg
Foto: Anders Hviid-Haglund
Magnus Ehrenberg

De gröna i Tyskland fjärmar sig från en kollapsande socialdemokrati. Kan de bli ett föredöme för sitt svenska systerparti?

Det tyska socialdemokratiska partiet, SPD, anses vara Europas äldsta ännu existerande parti. Partiet grundades i Leipzig 1863. Sedan dess har SPD varit med om att leda Tyskland under många år. I slutet på 1800-talet och i början på 1900-talet hade SPD ett kritiskt förhållande till kejsardömet och efter första världskrigets slut bidrog partiet med säkerhet till att landet inte blev en del av det sovjetiska maktimperiets kommunistdiktatur. Nazisterna förbjöd partiet och många socialdemokrater mördades. I det delade Tyskland som uppstod efter 1945 var man i den östra delen ofta en nagel i ögat på dom styrande kommunisterna. Partiet tvingades till en sammanslagning med det Moskvatrogna kommunistpartiet och de som inte kunde acceptera detta sattes i fängelse eller ”försvann” i Sibirien. Just därför har många äldre socialdemokrater fortfarande mycket stora problem med att samarbete med det tyska vänsterpartiet, Die Linke.

I det forna Västtyskland var det antingen SPD eller det borgerliga CDU som ledde regeringarna. Även i Sverige lär s-märkta politiker som Willy Brandt, Helmut Schmidt eller Gerhard Schröder vara kända namn. Tillsammans med borgerliga politiker som Helmut Kohl (CDU) och Hans-Dietrich Genscher (FDP) såg man gemensamt till att Tyskland återigen fick en plats i det internationella ”finrummet”. Man erkände ansvaret för dom fasansfulla brott som begåtts under nazisttiden och tog även ansvar för dessa. Oförglömligt är Willy Brandts knäfall vid ghettomonomentet i Warszawa.

Detta parti, Europas äldsta är nu på väg att implodera. Under Gerhard Schröders tid som Förbundskansler fick man stöd av mer än 40 procent av väljarna. Vid förra valet, 2017, fick man endast 20,7 procent. Vid valet till Europaparlamentet förra söndagen fick man se sig omkört av dom gröna och är nu endast Tysklands tredje största parti. I söndags avgick partiets ordförande Andrea Nahles, efter endast 13 månader.

I stället är det tyska Miljöpartiet på frammarsch. I vissa undersökningar är de nu till och med Tysklands största parti. Självklart har detta att göra med den allmänna gröna trenden där man i Tyskland börjar bli mycket orolig för hur vi löser miljöutmaningarna. Men De gröna har under senaste åren även medvetet gått mot den politiska mitten. Tills för några år sedan var det närmast omöjligt för en tysk mittenväljare att rösta på De gröna. Men, i flera delstater och städer regerar men nu tillsammans med CDU och FDP. Man ville inte längre vara Socialdemokraternas ”lillebror” utan stå på egna ben. Samtidigt framstår Socialdemokraterna mer och mer som ett parti som har gårdagens lösningar för framtida utmaningar. I Berlin sitter SPD fortfarande med i Merkels regering tillsammans med de bägge borgerliga partierna CDU och CSU men skulle det vara val i dag skulle de inte längre kunna samla en majoritet. Problemet för Socialdemokraterna är att de faktiskt har uträttat mer än under Gerhard Schröders regeringstid men varit mycket dåliga på att kommunicera detta.

Tyskland går nu mot ett politisk osäkert läge. Merkels tid är snart förbi och hennes efterträdare som partiordförande Annegret Kramp-Karrenbauer ifrågasätts redan. De gröna framstår som ett ärligt framtidsparti i mitten. De är Tysklands mest EU-vänliga parti, stöttar landets militära insatser i utlandet, kämpar för valfrihet och har självklart en mycket tuff miljöagenda. Tysklands näste kansler kan mycket väl bli Robert Habeck, De grönas ordförande. Regeringspartner blir då inte SPD utan ett eller två borgerliga partier.

Frågan är när och om vi får se en liknande utveckling i Sverige?

Magnus Ehrenberg

Grundare och VD Ehrenberg Sörensen Kommunikation, bosatt i Lübeck och Borrby