Annons

Magnus Ehrenberg: Magnus Ehrenberg: Det gröna ljuset finns i Tyskland

I Tyskland är De gröna på väg att bli ett etablerat mittenparti. Det EU-vänliga partiet väljer bort förbud och väljer istället uppmuntran för att förbättra miljön. Och till skillnad från det svenska Miljöpartiet växer stödet för De gröna.
Magnus Ehrenberg
Publicerad 18 maj 2018
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magnus Ehrenberg
Magnus EhrenbergFoto: Anders Hviid-Haglund

Medan det svenska Miljöpartiet är på väg att förinta sig själva går det tyska partiet från framgång till framgång. I de senaste opinionsundersökningarna är man på väg att gå om Socialdemokraterna och den nya partiledningen har som uttalat mål av vid nästa val vara landets näst största parti. I Schleswig-Holstein regerar man med de borgerliga partierna CDU och FDP, i Hamburg med Socialdemokraterna och i ”bildelstaten” Baden-Würtemberg innehar De gröna även regeringschefsposten. CDU är den lilla partnern i regeringen i Stuttgart.

Orsakerna till framgångarna är enkla att förstå; efter förlustvalet 2013 har man rört sig mot det politiska mittfältet och tagit avstånd från fundamentalistiska idéer. Tankar som att tvinga tyskarna att inte äta kött en dag i veckan har lagts på hyllan. Istället är det ett liberalt vänster-mitten parti som tonar fram. Det är framförallt i de tyska storstäderna som partiet växer. I Hamburg driver vice borgmästaren linjen om att bli landets mest miljövänliga stad. Men, inte genom förbud utan istället positiva incitament för miljövänliga fordon till lands och till sjöss.

Annons

Partiet betonar att medborgarnas skatter bör sänkas och att den personliga integriteten går före tankar om att övervaka det offentliga livet med fler kameror. Partiet är en stark anhängare av EU och har så varit sedan starten.

Inför förra valet gjorde man även klart att man kunde tänka sig att regera med Socialdemokraterna igen men inte om Die Linke (Vänsterpartiet) får något inflytande. Det ger respekt även hos många borgerliga väljare.

Partiets nytändning kom efter valförlusten 2013 men framförallt efter de utdragna regeringsförhandlingarna med de borgerliga CDU/CSU och FDP. Det visade sig att det var relativt lätt för De gröna att komma överens med Merkel och hennes konservativa CDU. Istället var det liberalerna som drog i handbromsen.

Under Helmut Kohls regeringstid var det omöjligt att samarbeta med De gröna. Nykomlingen Joschka Fischer, som sedermera blev utrikesminister i Gerhard Schröders regering, behandlades som något katten hade släpat in. Nu har även de mest konservativa vaknat upp och det är inte alls omöjligt att De gröna blir regeringsparti i Bayern tillsammans med ärkekonservativa CSU efter nästa delstatsval.

Om de svenska miljöpartisterna ska överleva borde dom kanske lära av sina tyska partivänner? Mycket värre än idag kan det i vilket fall som helst bli.

Annons
Annons
Annons
Annons