Ledare

Madeleine Brandin: Ingen regering – men företag och föreningar jobbar på

Gästkrönika Artikeln publicerades
Madeleine Brandin
Foto: Claes Nyberg
Madeleine Brandin

Att styra stat och kommun är inte alls som att driva företag, men något finns att lära ändå.

I förundran och frustration ser medborgarna hur rikspolitikerna inte förmår bilda regering. Lokalpolitiker i kommunerna bildar ohemula koalitioner på kors och tvärs eller inte alls. Som om det inte fanns verklighetsnära frågor att lösa. Institutet för framtidsstudier överraskade i måndags med att över 15 000 personer ingår i kriminella nätverk i Sverige. Det behövs inte bara fler poliser utan även fler socialsekreterare och fritidsledare.

I sydostkommunerna berättar poliser att de saknar behövlig uppbackning. I Trelleborg har grundskolelärare höga sjukskrivningstal och Väståkraskolan i Anderslöv söker akut efter vikarier. Lokalt mullrar det inte bara mellan utan även inom partierna. I Trelleborg kritiseras flytt av Komvux från bildnings- till arbetsmarknadsnämnden. I Ystad stormar det rejält kring hamnen. Moderaterna såg ingen godtagbar finansiering för nya färjelägen och slog till bromsen. Kommer trelleborgsmoderaterna att göra liknande bedömning av betalningsförmågan för sin hamnutbyggnad? Det vore bra. Det finns andra möjligheter för sydkusthamnarna, både organisatoriskt och för efterlängtad stadsomvandling.

Medan politiken ligger förlamad får vi glädjas åt att annat fungerar. Företagsledare uppfinner, satsar och investerar, anställda producerar och levererar. November är näringslivsgalornas tid. Vi glömmer beslutsvåndor och påfrestande mörker för en kväll och gläds åt vad många människor åstadkommit. Prestationer inom företagande, kultur, idrott, landsbygdsutveckling och hållbarhet lyfts upp med glitter, musik och röda mattor.

Simrishamn håller sin näringslivgala 22 november. I Ystad var festen den 7 november och David Åqvist med sina 27 anställda inom svets och smide utsågs till årets företagare.

Trelleborg hade sin gala 15 november. På prispallen till årets företagare fanns ledarna för Golvinteriör, TIBAB och Dannegården. Nominerade nystartade företag och föreningar på Söderslätt bidrar till att göra kommunen livskraftig och god att leva i.

Aktiespararna i Trelleborg följer Unga Företag och i juni premierades UF-företaget Eyedentity från Söderslättsgymnasiet. Skurupsboende Elvin Berntsson på teknikprogrammet i Lund utvecklade en bokhållare, som marknadsfördes på bokmässan i Göteborg. Vare sig man senare tar anställning eller startar eget så är det bra att ha baskunskaper kring företagande.

Valanalysveteranen Sören Holmberg har visat att väljare, till skillnad från riksdagspolitikerna, inte är så politiska utan mer pragmatiska. Många konkreta samhällsfrågor kräver åtgärder genom styrning och beslut i stat och kommun. Det är både svårare och lättare än att leda företag. Dags att börja jobba nu!

Madeleine Brandin

arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt