Ledare

Lögner på agendan

Ledare Artikeln publicerades
Ebba Busch Thor vill stärka det psykologiska försvaret.
Foto:Henrik Montgomery/TT
Ebba Busch Thor vill stärka det psykologiska försvaret.

Det pågår systematiska försök att destabilisera den svenska opinionen.

Desinformation blir ett allt större hot. Framväxten av sociala medier och fragmenteringen av medielandskapet ökar möjligheten för vanligt folk att komma till tals, men ger också fler plattformar för krafter som vill minska tilliten i samhället.

Kristdemokraterna vill förbättra Sveriges skydd mot yttre påverkan. Ebba Busch Thor gjorde helt rätt som lyfte frågan om vårt psykologiska försvar vid Folk och försvar-konferensen i Sälen.

Stater, organisationer och företag som förvränger verklighetsbeskrivningen, påverkar allmänhetens uppfattning om ett skeende. Utvecklingen är särskilt tydlig i Ryssland där Kremls informationskrigföring är en viktig del av ockupationen av Krim.

Dagens Nyheter rapporterade i fjol om hur 250 personer sitter i ett hyreshus i S:t Petersburg med uppgiften att hylla Putin, såga Obama och håna Ukrainas president Porosjenko. De kallas för nättroll, men är utbildade informationssoldater med kopplingar till den politiska makten (DN 5/2-15).

Uppdraget är att producera fejkade nyheter, bloggar och kommentarer i sociala medier, med syfte att skapa tvivel och oro bland allmänheten och påverka nyhetsflödet i etablerade mediekanaler. EU:s officiella sammanställningar bekräftar hur medveten den ryska desinformationen är: Bara de senaste veckorna har brittiska mediers rapportering om Obama förvrängts och lögner om Porosjenkos alkoholkonsumtion spridits.

Regeringens särskilda demokratiutredare, den tidigare liberala riksdagsledamoten och publicisten Olle Wästberg, tillhör dem som varnar för att den nya generationens krigföring startar med desinformation och propaganda. Wästberg slår fast att det pågår systematiska ryska försök att destabilisera den svenska opinionen. Likaså finns det nationella grupperingar som har ett intresse av att diskreditera och påverka svenska medier. Vår höga internetanvändning och utbudet av alternativa nyhetssajter, där källkritiken ofta är bristfällig, gör att Sverige bör ha en tydligare strategi för att bemöta utvecklingen (SvD 13/12-15).

Psykiskt instabila unga män som lever isolerade liv verkar särskilt mottagliga för manipulerade verklighetsbeskrivningar. Terrorister som John Ausonius, Peter Mangs och Anders Behring Breivik formades alla av sin tids samhälleliga kontext. De agerade ensamma, men påverkades också av politiska strömningar, debattklimatet och konspirationsteorier.

Om ansvaret för Sveriges psykologiska försvar bör ligga kvar på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som har haft uppdraget sedan 2008, eller om en helt ny myndighet bör skapas, som Kristdemokraterna föreslår, är i första hand en organisationsfråga. Det viktiga är att allmänhetens medvetenhet om försöken till påverkan ökar och att de organiserade nättrollen dras fram i ljuset.