Annons
Ledare

Lacksläpp i alliansen

Alliansfärgen flagnar när småpartierna krisar.
Ledare • Publicerad 30 juni 2012

Imorgon söndag inleds Almedalsveckan på Gotland, i år större än någonsin. Där får de åtta riksdagspartierna en möjlighet visa upp sig från sin bästa, alternativt sämsta, sida. Det finns många partier som behöver stärka sina positioner.

Om det var val i dag skulle de rödgröna partierna nästan få en egen majoritet. Det visar en opinionsundersökning av Ipsos som DN publicerade på fredagen. Enligt mätningen som genomfördes under några veckor i juni skulle S, V och MP tillsammans få 49,2 procent av rösterna vilket ska jämföras med alliansens 45,7 procent. Sverigedemokraterna skulle med sina 4,7 procent behålla sin ställning som vågmästare.

Annons

Det är framför allt Socialdemokraternas återkomst som det största partiet i opinionen som är avgörande för den rödgröna framgången. Även om det i dagsläget inte finns trovärdig utmanare om regeringsmakten måste alliansen börja se om sitt hus. Regeringen med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i spetsen har förvisso ett stort förtroendekapital i hur landets finanser sköts. Men det räcker inte, regeringen måste återta initiativet och utveckla sin politik.

Ett annat hot mot alliansens interna husfrid är att de tre småpartierna, KD, C och FP, kämpar för sin överlevnad under Moderaternas dominerande ställning. Vid nästa val 2014 har alliansregeringen styrt Sverige i åtta år.

Det är lång tid i en allians för ett parti som inte är säker på sin egen identitet. Störst bekymmer i den borgerliga fyrklövern har Kristdemokraterna. När partiledaren Göran Hägglund i vintras utmanades av Mats Odell bubblade de interna motsättningarna upp. Den tyngsta kritiken mot Hägglund var att han inte lyckats hävda sig mot Moderaterna.

Trots det lyckades Göran Hägglund resa sig och vann striden mot Odell. Men problemen är inte över, i över ett halvår har KD hamnat under riksdagens fyraprocentsspärr i stort sett alla opinionsmätningar. I DN/Ipsos mätning hamnar partiet dock åter på rätt sida spärren och får 4,2 procent, men det är felmarginalsnivå på de riksdagsplatserna.

Centerpartiet har inte heller hittat växtkraft. Den nya partiledaren Annie Lööf som tycks lika grön som sitt parti. I dag är det nog många centerpartister som hellre hade sett Anna-Karin Hatt som ledare för partiet. Men det är för tidigt att räkna ut Lööf – blir hon varm i kläderna kan hon mycket väl blomma ut som en slipad partiledare. Kanske har vinden vänt då C går framåt och får 5,7 procent i DN:s mätning.

Ett parti som istället backar är Folkpartiet, i mätningen får partiet 5,2 procent. Det visar att de tre småpartierna i alliansen har svårt att växa tillsammans; går ett parti framåt backar ett annat. Enda vägen ut ur denna interna kannibalism är att partierna får mer utrymme att profilera sina hjärtefrågor under alliansens paraply.

Under den kommande politikerveckan i Almedalen har varje parti sin egen dag. Då får vi en indikation på vilken väg de borgerliga småpartierna väljer. Får man gissa på profilerade utspel och färre orangea alliansballonger?

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons