Ledare

Kapitalet ska trivas i Sverige

Ledare Artikeln publicerades
Borde investerar på hemmaplan.
Foto:Annika af Klercker / SvD / TT
Borde investerar på hemmaplan.

Leif Östling planerade bort skatt i utländska bolag. Bättre vore om han investerade pengarna i Sverige.

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling har ett brevlådebolag i Luxemburg, innehållande bland annat aktier i svenska börsbolag. Det bolaget härstammar från den tid han arbetade i Nederländerna på 1980-talet.

Östling har också ett bolag på Malta. Det bolaget bildades när Östling var skriven i Sverige men tog uppdrag för Toyota. Den metoden är mer uppseendeväckande ur svensk synvinkel, men efter vad som hittills framkommit är också det ett lagligt upplägg. Från dessa två bolag har Östling inte tagit någon utdelning, utan tillgångarna ligger kvar orörda. Därför har det inte heller funnits någon utdelning för Östling som privatperson att beskatta i Sverige. Däremot betalar de två bolagen skatt till Sverige respektive Tyskland. För de svenska aktierna som ligger i Luxemburgbolaget betalas källskatt på 15 procent på utdelningen. I Maltabolaget finns det enbart aktier i tyska företag.

Att en del skatt betalas var inte lätt att uppfatta för den som såg Uppdrag Gransknings program om internationell skatteplanering. Vad som väckte extra vrede var Leif Östlings kommentar ”Vad fan får jag för pengarna?” Det är en fråga som fler borde ställa sig. Men ur munnen på en som sitter på en sprängfylld guldkista låter det onekligen illa.

Kritiken mot Östling har på svenskt vis riktat in sig på vad skattepengarna hade räckt till. Och försvaret har gått ut på att han har rätt att göra vad han vill så länge det är lagligt.

I båda fallen missas en väsentlig poäng: Östlings kapital och mentorskap skulle behövas för att få fler nya små Scania att växa. Han skulle kunna vara en offensiv investerare för att bygga svenskt entreprenörskap. På det viset hade han kunnat bidra till välfärden med just det som Östling är bäst på.