Annons
Ledare

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Mer hyfs förbättrar jämställdheten

De senaste månaderna har de rättsliga efterspelen sedan MeToo-vittnesmålen om sexuella övergrepp, trakasserier och obehagliga situationer från hösten 2017 blivit till domar.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 14 december 2019
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johanna Nylander
Johanna NylanderFoto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se

I flera uppmärksammade fall har utpekade förövare friats. En känd programledare som friats från våldtäkt fick ett stort ekonomiskt skadestånd från sin före detta arbetsgivare. En känd skribent fick kvinnan som anklagade honom för våldtäkt dömd för förtal. I ett domstolsfall blev en före detta minister som tagit flera kvinnor på låren friad för att rätten inte ansåg att det var en straffbar sexuell handling.

Alla har inte friats. För ett år sedan dömdes en uppmärksammad kulturman till fängelse för våldtäkt, och nu i dagarna gick en amerikansk filmproducent i en förlikning med på att betala nästan 250 miljoner kronor till kvinnor som anklagat honom för att utnyttja sin maktposition och begå grova övergrepp ostraffat.

Annons

Det är bra att anklagelser får prövas i domstol och det är bra att rättssamhället får spela sin roll. I några av fallen kan man fundera på om rådande lagstiftning är rimlig och i några fall verkar självinsikten helt uteblivit. Samtidigt är just sexualbrott svåra att avgöra eftersom de ofta sker i slutna rum och ord står mot ord.

Vittnesmålen som lyftes under MeToo var viktiga. För att kunna göra något åt systematiska problem behöver man känna till att de existerar, och har man inte blivit utsatt själv kan situationen kännas främmande och obegriplig. Att fler vittnar om obehagliga situationer och att fler fördömer dåligt beteende kan hjälpa till att flytta gränsen för vad som är okej eller inte, och få fler att fundera över sitt eget handlande.

Många av de vittnesmål som lyfts fram handlar inte om kvinnor som blivit utsatta för rena sexualbrott, utan om olämpligt beteende som oavsett straffbarhet borde undvikas av alla. Det är bra när fler agerar på arbetsplatser, och skapar en respektfull kultur där vuxna män och kvinnor kan umgås tillsammans utan att någon känner sig obekväm. Det är också bra om fler kan känna stöd i att anmäla allvarliga händelser, bli trodda och få rättvisa utredningar.

Risken med de uppmärksammade fällande domarna mot dem som vittnat och skadestånden som de utpekade fått är att färre vågar vittna om övergrepp. Samtidigt är det viktigt att undvika häxprocesser, även när världen är orättvis när förövare inte kan dömas för sina handlingar.

Lärdomen från alla vittnesmål under MeToo borde vara att det lönar sig att förbättra sunkiga kulturer, och på sikt kan det förändra normer. Att kvinnor i yrkeslivet i första hand får vara vuxna människor med kompetens och inte potentiella sexobjekt, och att fler ifrågasätter nedsättande jargong och sexuella anspelningar i forum där de inte hör hemma. Med lite hyfs och fason kan man förändra världen.

Johanna Nylander

Annons
Annons
Annons
Annons