Annons
Ledare

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Kräv nej till EU-skatt

Ge inte EU beskattningsrätt i nästa val.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 23 september 2018 • Uppdaterad 24 september 2018
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Det må vara flera månader kvar tills det är dags för val till Europaparlamentet, men medan de nyvalda riksdagsledamöterna och partierna försöker komma fram till vem som skall styra landet och hur, är det dags för oss andra att börja tänka på EU.

Brexit gör att Sverige tappar en allierad i många frågor, och att EU tappar en viktig kritisk röst i beslutande församlingar. I grunden står EU för något bra; gemensamma överenskommelser som gör det lättare att bedriva handel, gränsöverskridande utbyten och fler samarbeten i hela unionen.

Annons

Det är lätt att se EU som något avlägset och en verklighetsfrämmande maktapparat som vill införa klåfingriga förbud mot böjda gurkor och satirbilder, eller som ger franska vinbönder pengar men förbjuder snus att säljas i andra EU-länder. Ibland hinner bilden av vad EU egentligen gör förvrängas till oigenkännlighet, och det kan vara lättare att ge uppmärksamhet till de där små förslagen som sticker ut, än långa kompromissfördrag som på sikt kan underlätta handel och gemensamma regelsystem.

Men det är viktigt att bry sig om EU, om inte annat för att det som händer i EU påverkar Sverige vare sig man vill eller inte. Enskilda länder som aktivt bedriver opinion i frågor kan få stor genomslagskraft, och efter Brexit-beslutet är frågan om EU:s finansiering mer aktuell än någonsin tidigare.

Olika företrädare inom EU vill nämligen ge unionen rätt att ta ut skatt. Exakt hur ser lite olika ut. En europeisk klimatskatt, en skatt på omsättningen från stora internationella företag, och en skatt på finansiella transaktioner är några förslag som lyfts de senaste åren. Tanken är att ge EU mer intäkter och framför allt intäkter som parlamentet kan styra över själva i större utsträckning.

Det kan låta harmlöst, eller kanske till och med smart, att införa en europeisk klimatskatt eller beskatta stora multinationella företag lite grann. Men det är en genomusel idé att ge EU beskattningsrätt.

För det första är det väldigt sällan en införd skatt avskaffas; det är i stort sett omöjligt. En ny skatt kommer göra det dyrare för människor och företag som finns och verkar i unionen. Inför man en första skatt på EU-nivå är steget mot en till skatt betydligt kortare, och lättare att genomföra.

För det andra ger det EU makt som borde ligga närmare befolkningen. EU måste bli bättre på att hushålla med befintliga resurser och motivera alla kostnader, inte ges mer pengar som inte behöver gå genom nationella beslutsvägar.

Det är åtta månader kvar till Europaparlamentsvalet, men det är hög tid att redan nu fördöma försöken att ge EU rätt till direkta skatteintäkter och kräva av partiernas kandidater att ta avstånd från förslagen. Lär av Storbritanniens beslut om att lämna unionen. Ge inte EU mer makt, och låt inte unionen ta ut skatt.

Johanna Nylander är liberal samhällsdebattör.

Annons
Annons
Annons
Annons