Ledare

Inte strålande, Löfven

Ledare Artikeln publicerades
Det här är alltså Sörmland.
Foto:Foto: Henrik Montgomery/TT
Det här är alltså Sörmland.

Regeringen leker arbetsmarknadspolitik med statliga myndigheter, när det är samhällsservice medborgarna efterfrågar.

Statsminister Stefan Löfven kom till Katrineholm för att tillsammans med civilminister Ardalan Shekarabi dela ut myndigheter till olika landsdelar. I tomtesäcken hade de den största gåvan – Strålsäkerhetsmyndigheten – till just Katrineholm. Av de 300 tjänsterna som i dag finns i Solna ska 120 i stället placeras i Södermanland, någon timmes tågresa iväg. Regeringen tror inte att kompetensen på Strålsäkerhetsmyndigheten ska ta skada, bland annat eftersom de anställda kan pendla till Katrineholm. Man behöver inte vara pedantisk ordningsvän för att ställa sig frågan: Var någonstans ligger poängen med en sådan manöver?

Att bygga upp kompetens tar tid, och Strålsäkerhetsmyndigheten är av sådant värde för samhällsskyddet att det inte är något man ska skaka om i onödan. I en modern sådan myndighet är det också så att kompetensen redan i dag kan fördelas över landet. I den digitala eran behöver inte folk sitta på en fast plats just i Solna för att sköta sitt uppdrag.

Statsminister Stefan Löfven förklarade flytten av myndigheterna för att inte i första hand vara en arbetsmarknadsåtgärd i syfte att kompensera vissa regioner, utan ett sätt att trygga välfärd och offentlig service i hela Sverige. Det är vackert sagt. Men det handlar i så fall om något helt annat än att flytta ut existerande huvudkontor för några myndigheter från Stockholm. Det handlar om grundläggande infrastruktur: polis, vägar, järnvägar utbildning, sjukvård, skattekontor och så vidare.

En upplysande sak med regeringsövningarna där myndigheter flyttas är att människor får reda på existensen av dem. I den nu meddelade förändringen ska exempelvis Myndigheten för kulturanalys flyttas till Göteborg. Denmyndigheten har regeringen tidigare hotat att lägga ner, men nu har man alltså hittat ett annat straff för de tolv anställda. Dessutom ska Polarforskningssekretariatet flyttas till Luleå, vilket åtminstone från Skåneperspektiv verkar logiskt. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor ska till Växjö, vilket är kul för den redan blomstrande småländska stifts- residens- och universitetsstaden.

Skåne fick inget. Men någon liten okänd myndighet hit eller dit spelar ingen roll. Avgörande för Skåne hade i så fall varit att regeringen arbetat för att få den Europeiska läkemedelsmyndigheten till regionen, Själland eller Skåne kan kvitta lika. Men där satsar regeringen i stället storkovan på att få den till Stockholmsområdet.

Man hör orden eka: ”Ni har ju redan fått bron!”