Ledare

Hela S-havet stormar

Ledare Artikeln publicerades

– Vi hade ett övertag på 18 procentenheter i opinionsmätningarna innan vi gick i allians med V och MP. Vi tappade snabbt mark i samband med alliansbygget. Detta säger S-riksdagsmannen Morgan Johansson till Sydsvenskan.

Ingen vet hur det hade gått om S gått till val utan allianser – som de gjort tidigare. Men efter partiets historiskt dåliga val är det självklart att man måste börja fundera på vad man ska göra för återigen kunna bli ett regeringsbildande parti. Nu har kris­insikten lett till att de första konkreta förslagen börjat komma.

I förra veckan krävde SSU att hela partistyrelsen, inklusive Mona Sahlin, avgår till extrakongressen. På tisdagen anslöt försvarsutskottets ordförande Håkan Juholt till SSU:s krav och under onsdagen var det allt fler ledande socialdemokrater som upprepade samma krav. Till sist tog partiledaren Mona Sahlin bladet från munnen och uppmanade både partistyrelsen och det verkställande utskottet att ställa sina platser till förfogande.

Det är inte samma sak som att avgå, även om vissa utmålar det så. Att skenbart ställa sina platser till förfogande löser dock inget, varken personfrågor eller politik. Det är bara en symbol för att ta ansvar, inte att faktiskt göra det. Därför är kraven obegripliga, precis som alla dessa socialdemokratiska debattörer som kräver att debatten om förnyelsen ska börja, istället för att starta debatten själva.

Socialdemokraterna är obekväma och ytterst ovana vid oppositionsrollen. Men det betyder inte att de inte verkligen behöver förnyelse – och då inte bara debatt om att den behövs, utan konkreta personförändringar och nytänkande politik. Bara så blir det största oppositionspartiet något att räkna med i svensk politik.

Det som började med en skakning i partiets lägre hierarkier har nu nått den absoluta toppen. Den enda som inte riktigt har hotats än är partiledaren själv. Det troliga är att det bara är en tidsfråga innan Mona Sahlins ställning också ifrågasätts. I så fall blir det hela havet stormar inom socialdemokratin.