Annons
Ledare
Gästkrönika

Gunnar Hökmark: Gunnar Hökmark: Återuppväck Hammarskjölds anda på Backåkra

När FN:s säkerhetsråd möts på Backåkra är det ett sätt att hedra minnet av Dag Hammarskjöld. Han hann själv aldrig bo där utan njöt av den karga naturen kring fiskestugan längre bort i skogen ovanför Sandhammaren.
Gunnar Hökmark
Publicerad 19 april 2018
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Gunnar Hökmark.
Gunnar Hökmark.Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Johanna i stugan bredvid hjälpte till med hushållet. Telefonsamtal från New York tog han emot hos Nils och Edvin lite längre bort ovan ängen. Det var en annan tid men likväl en tid vi tyvärr kan känna igen oss i.

Israel hade bildats i FN bara några år innan Hammarskjöld blev generalsekreterare. Järnridån hade delat Europa. Sovjetunionen höll Östeuropa i järnhand och slog med stridsvagnar ner upproret i Ungern 1956. Koreakriget fick sitt nuvarande vapenstillestånd månaderna efter Dag Hammarskjölds tillträde. Suez-kriget gjorde Mellanöstern till en del av konflikten mellan öst och väst. Kriget i Kongo, där hans liv slutade, var ytterligare ett uttryck för detta.

Annons

Han hade många fiender. För Sovjetunionen var han en dold fiende. För gamla koloniala strukturer ett hot. Andra ansåg att han gav in till den tredje världens nya diktaturer, som att ländernas befrielse ursäktade nytt förtryck.

Oavsett allt detta var han en person som gav FN en formativ roll, annan än den som vi lever med i dag.

Syrien leder arbetet mot kemiska vapen. Arbetsgrupper för mänskliga fri- och rättigheter domineras av brutala diktaturer. Säkerhetsrådet blockeras från att värna folkrätten av dem som bryter mot folkrättens mest fundamentala grunder.

I realpolitik måste man kompromissa, men man får aldrig kompromissa om respekten för mänskliga fri- och rättigheter. Då ursäktar man indirekt dem som vill relativisera dessa värden.

Sveriges plats i Säkerhetsrådet föregicks av en kampanj där diktaturers röster skulle värvas. Det är nu slående hur kritiska vi är till demokratier men tysta inför förtryckarna. Ett exempel är Iran där det pågår ett slöjuppror och kvinnor fängslas och torteras. Sverige har hävdat att demonstrationerna och våldet är en inre angelägenhet som vi inte ska lägga oss i.

Samtidigt definierar den kvinnors rättigheter som kollektiva och inte som individuella. Det blir konsekvensen av den feministiska utrikespolitiken för diktaturer, där marginellt förbättrad kollektiv behandling av kvinnor ersätter mänskliga fri-och rättigheter. I ivern att tala om kvinnor som grupp gynnar vi de regimer som vill reducera kvinnor till just en grupp.

Tystnaden gäller även respekten för mänskliga fri- och rättigheter i ett vidare perspektiv än manligt och kvinnligt. Ryssland. Kina. Iran. Arabvärlden i sin helhet. Sverige bör i Säkerhetsrådet vara en stark röst för människors frihet, mot diktaturers förtryck.

Dag Hammarskjölds storhet låg i att han inte kompromissade om värden. Han skapade ett moraliskt imperativ för en bättre värld. Den andan borde återuppväckas på Backåkra.

Gunnar Hökmark, Europaparlamentariker för Moderaterna

Annons
Annons
Annons
Annons