Ledare

Fly inte undan ditt ansvar

Ledare Artikeln publicerades

Rasism och diskriminering måste bemötas med alla medel.

”Jag skulle aldrig köpa en bil av en zigenare.” Den kommentaren fick journalisten och författaren Lawen Mohtadi vid ett samtal i förra veckan under Bokmässan i Göteborg. Hon pratade med två författare, ”båda samhällskritiska och högaktuella med var sin bok”, skriver Mohtadi i en debattartikel i DN Kultur (3/10).

Lawen Mohtadi, som själv är aktuell med en bok om Katarina Taikon, beskriver hur den andre författaren är tyst medan hon själv bemöter kommentaren som gör henne upprörd.

Mohtadis berättelse visar att rasism finns överallt, även i de ”finare” salongerna.

Tyvärr är händelsen intenågot enstaka exempel. Det visar det test som Ekot på Sveriges Radio har gjort. När personer i traditionella romska kläder har försökt hyra bil på bensinstationer runt om i Sverige är det många som inte har fått. På 22 av 65 mackar får de beskedet att det inte finns någon bil för uthyrning trots att Ekots reporter en halvtimme senare inte mött samma problem.

Granskningen bekräftar den diskriminering som många romer upplever dagligen. Ideligen möts de av beskedet att hotellet är fullbokat eller att man måste betala innan man tankar. Signalen är glasklar, man misstror en grupp människor, en minoritet som har varit utsatt för förföljelse under lång tid.

Romernas historia i Sverige sträcker sig femhundra år bakåt i tiden. Deras historia kan ingen känna stolthet över. Romer har förföljts, utsatts för övergrepp och blivit kränkta ända fram till våra dagar. Under senare delen av 1900-talet uppmärksammades romernas utsatta situation framför allt av författaren Katarina Taikon. Det blev en väckarklocka i den svenska debatten.

I dag är situationen bättre för romerna men det finns mer att göra enligt den rapport som Europarådets kommission mot rasism och intolerans presenterade i förra veckan.

Vissa personer håller dessutom inte inne med sin rasism. På Facebook skriver Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder i en kommentar till att romer inte fått hyra bil: ”Det kanske finns en anledning till att de nekas? Istället skriks det som vanligt i Sverige om diskriminering.”

Björn Söder vill att hans parti ska behandlas som alla andra. Men vilket annat riksdagsparti uttrycker sig som SD mot en utsatt minoritet i Sverige?

En bra utgångspunkt är den gyllene regel som återkommer i många olika kulturer över världen. Den kan sammanfattas i att man ska behandla andra så som man själv vill bli behandlad. Det rättesnöret gäller inte för Söder. I stället talar han med kluven tunga.

Att rasism och diskrimineringständigt gör sig påmind är illavarslande. Det borde inte förekomma i ett land där alla utan undantag ska behandlas lika oavsett kön, etnisk bakgrund, sexuell läggning eller funktionshinder.

Det är viktigt att med alla medel uppmärksamma, bekämpa och bemöta varje fall av diskriminering. Om det så är i det offentliga eller det privata. Alla har ett ansvar.