Ledare

Den röda lögnen

Ledare Artikeln publicerades
Har egna regler.
Foto:Foto: Leif R Jansson / TT
Har egna regler.

Stefan Löfvens statssekreterare Emma Lennartsson lämnade sitt jobb. Av fri vilja och utan fallskärm försäkrades det. Fem dagar senare klubbade Stefan Löfven en miljonfallskärm åt Lennartsson.

Emma Lennartsson var en av de viktigaste byggklossarna i Stefan Löfvens regeringsbygge. Hon var som statssekreterare i statsrådsberedningen hans närmaste politiska tjänsteman och omvittnat skicklig.

Men i slutet av sommaren var Lennartssons saga all. Hon hade haft information om Transportstyrelsens generaldirektörs lagbrott långt tidigare än hon tidigare hade medgett. Hon hade inte förstått allvaret i frågan och därför inte meddelat statsminister Stefan Löfven. Så löd förklaringen.

Många betraktade Emma Lennartssons avgång som en del i maktspelet i den då pågående regeringskrisen. Om Stefan Löfven skulle räddas från att inte ha agerat i tid på informationen att Transportstyrelsens generaldirektör medvetet hade brutit mot lagen, så måste någon annan offras.

Under ett extrainsatt regeringssammanträde på en söndag beslutades således att Emma Lennartsson skulle lämna sin tjänst. Eller som statsministern formulerade saken i ett mejl till TT: ”Hon har dragit slutsatsen att lämna sin tjänst och jag har förståelse för det. Jag önskar henne all lycka framöver.”

När statsministern meddelade detta gjorde man också klart att Emma Lennartsson inte skulle få någon fallskärm. Något hårt kan tyckas, men eftersom tjänstefelet rörde rikets säkerhet, föreföll det ändå vara en rimlig slutsats.

Fast statsministern och den tidigare statssekreteraren glömde att berätta hela sanningen för journalistkåren. Det var från regeringskansliet Emma Lennartsson inte skulle få någon fallskärm. Pengar fanns däremot att hämta ur en annan ficka.

Dagens Nyheter kunde på torsdagen avslöja att Emma Lennartsson får ersättning från Socialdemokraternas partikassa. Den som fylls av pengar från skattebetalarna genom partistödet, av lotteriköpare, LO-medlemmar och partimedlemmar. Sammanlagt blir fallskärmen 1,3 miljoner kronor.

Beslutet om fallskärmen klubbades av Socialdemokraternas verkställande utskott, fem dagar efter beskedet om Lennartssons avgång. Ordförande i utskottet är statsminister Stefan Löfven.

Fallskärmen förklaras av partikassören Roger Berzell på följande vis: ”Hon hade tidigare en anställning som stabschef och gruppsekreterare hos oss. Då har man ett trygghetsavtal i och med att man inte går under lagen om anställningsskydd. Då har vi aktiverat det utifrån att hon tidigare arbetade hos oss”.

Så går det till när Socialdemokraterna med en röd lögn drar folket vid näsan, ”ingen fallskärm” blir fet fallskärm.

De gamla takterna sitter i hos maktpartiet. Malta är kanske en lämplig destination för nästa regeringssammanträde?