Annons
Ledare

Bucht behöver fler Kamprad

Landsbygdspolitiken är nästan bara Norrlandspolitik. Och bidrag.
Publicerad 19 mars 2018 • Uppdaterad 20 mars 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och statsminister Stefan Löfven (S) vill landsbygden väl, men kan inte lova fler Ingvar Kamprad.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och statsminister Stefan Löfven (S) vill landsbygden väl, men kan inte lova fler Ingvar Kamprad.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Smålänningen Ingvar Kamprad hade ett gott öga till Norrland. Enligt Dagens Nyheter lät Kamprads handskrivna testamente meddela att hälften av kvarlåtenskapen ska gå till en stiftelse för utveckling av företagsamhet i Norrland. Klart är att Kamprad förstod att det är just företagsamhet som är avgörande för ett lands, en regions eller en kommuns väl och ve.

När regeringen ska göra sitt för att stödja landsbygdskommunerna är vikten också lagd mot den norra landsänden. Den stora tårtan av stöd går till vad som definieras som stödområde A och B, från Dalsland och snett upp norrut (Med skånska ögon är allt ”Norrland”). De kommunerna är föremål för Tillväxtverkets särskilda omsorg genom det regionala investeringsstödet.

Annons

När landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) på måndagen fick sällskap av statsminister Stefan Löfven (S) var det för att presentera ännu fler ”kraftfulla förslag” till landsbygden. En del av dessa utlovade statsbidrag för landsbygden letar sig utanför de klassiska stödområdena. Satsningen på att stärka social–och ekonomisk utveckling i 30 kommuner summerar till 2,6 miljarder kronor över tio år – småsmulor i statsbudgetsammanhang. Blekingska Ronneby och småländska Högsby, Hultsfred och Markaryd får en del av den nya statliga småkakan. Men till Skåne letar sig inget av stödet.

Några andra förslag från den blocköverskridande landsbygdskommittén, som generösa kreditregler för nybyggnation och avskrivna studielån i vissa glesbygdskommuner, har gömts undan i utredningar. Den typen av förslag slår olika mot medborgare i Sverige, skapar ny byråkrati och öppnar för fusk. Som Ystads Allehanda tidigare förklarat på ledarsidan bör de därför ligga kvar i byråkratkvarnen. Det hindrar dock inte Miljöpartiet – partiet som glömt bort att det sitter i regeringen – från att lansera dem i ett eget landsbygdsprogram.

Grunden för landsbygdens överlevnad ligger i att förutsättningarna finns för att driva företag och att det finns personer med idéer och kapital som kan skapa nytt även där förutsättningarna ser dåliga ut. Staten har en självklar roll, särskilt vad gäller grundläggande service. Men precis som gäller på individnivå ska man passa sig för passivt bidragstagande.

Sven-Erik Bucht vet detta sedan sin tid som kommunalråd i Haparanda, då han utvecklade en vänskap med Ingvar Kamprad och lyckades få Ikea att bygga ett varuhus i gränshandelskommunen. Kamprads affärssinne betydde mer för Haparanda än några statliga subventioner någonsin hade gjort. Tyvärr går det inte att skriva in fler Ingvar Kamprad i landsbygdspropositioner. Regeringens främsta jobb är att se till att inte hindra nya Kamprad från att växa fram.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons