Ledare

Bo Pellnäs: Vältajmade missiler

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Peter Åklundh

Finner man sig vara ensam om den uppfattning man har, är det nära till hands att se alla andra som mindre vetande. Att man kanske håller på att bli en rättshaverist bortser man nog gärna ifrån.

När det gäller president Trumps senaste krigiska bravader tycks jag vara ganska ensam om de slutsatser jag drar. Möjligen har en av New York Times skribenter antytt något liknande, men i stort sett är jag utan sällskap. Så kanske håller jag att bli en utrikespolitisk motsvarighet till en rättshaverist. Nå, läsaren får själv värdera detta.

De 59 kryssningsmissiler som USA skickade mot en syrisk flygbas, har av vissa tytts som om bilderna på gasade barn i Syrien fick Donald Trump att lägga om USA:s Mellanösternpolitik. Det skedde dock först efter att man hade varnat ryssarna och därmed även den syriska regeringen. Den militära effekten av insatsen var försumbar. Återstår att värdera den politiska betydelsen.

Som jag ser det fanns det två avgörande bevekelsegrunder för Trumps beslut. FBI utreder fortsatt Donald Trumps och hans medarbetares eventuella ryska kontakter. Både senatens och kongressens säkerhetsutskott arbetar med frågan. Allvarliga fakta har framkommit om hans tidigare säkerhetspolitiske rådgivare Carter Page. Men det gäller inte bara att hans medarbetare kan ha samarbetat med ryssarna för att besegra Hillary Clinton. Även ekonomiska beroenden finns med i bilden. Tveklöst är Trump mycket hårt pressad.

Militära insatser i Syrien skulle kunna vara ett sätt att avleda uppmärksamheten från de pågående utredningarna och ett gräl med ryssarna skulle i det sammanhanget vara högst lägligt för Donald Trump. Inte heller Putin med alla sina ekonomiska problem bör ha något emot att ryssarna ser omvärlden som mer hotfull.

Men även tidpunkten för anfallet mot den syriska basen är viktig. Den kinesiske ledaren blev informerad samma dag under en middag hos Trump på dennes hotell Mar-a-Lago i Florida. Det var odiplomatiskt och kunde fått Xi Jinping att förlora ansiktet. Så kanske inte bara ryssarna utan även kineserna var förvarnade? Hur som helst, missilerna ökade pressen på kineserna att tvinga nordkoreanerna att avbryta sitt kärnvapenprogram.

Även den jättelika bomben ”alla bombers moder”, som USA satte in i Afghanistan strax efteråt, fälldes nog mest för att visa att man även utan kärnvapen kan slå sönder Nordkoreas underjordiska vapenfabriker. Kinas vädjanden till Nordkorea och USA att kyla ner de politiska spänningarna tyder på att man är oroad. Och det bör vi alla vara. Donald Trump tror kanske att utrikespolitiska utspel är som förhandlingar i affärsvärlden, där man kan komma överens om priset eller helt enkelt lämna förhandlingsbordet. Men i den utrikespolitiska världen kan man snabbt prata sig in i ett hörn där man antingen måste agera eller förlora hela spelet.