Ledare

Bo Pellnäs: Uppträd civiliserat i sociala medier

Gästkrönika Artikeln publicerades
Bo Pellnäs
Bo Pellnäs

När tonen blir grövre på sociala medier är det upp till oss andra att civilisera tonen.

Många av de grövsta inläggen på nätet emanerar från högerextremistiska kretsar. Det blir bekymmersamt när vi ser hur robotar inom sekunder vidarebefordrar inlägg till tusentals nya mottagare och blåser upp några få enskildas Twitter till vad som liknar en folkstorm. Motsättningar och verbala förlöpelser är livsluften för dem som ägnar sig åt den här verksamheten. Man kunde tro att det är tonåringar som sysslar med detta, men medelålders och äldre, män som kvinnor, tycks snarare vara hatets kolportörer. De livsbesviknas anonyma möjlighet att ge igen för alla oförrätter?

Näthatet öppnar för olika krafter som vill underbygga motsättningar och bidrar till en politiskt förödande splittring i ett samhälle. Det är ingen tvekan om att USA nu är ett land där de politiska motsättningarna delar inte bara nationen i stort, utan bygger murar inom familjer och mellan tidigare vänner.

Det var detta som möjliggjorde för ryssarna och deras nättroll att spela en roll i det amerikanska presidentvalet. Målet var inte att stödja någon speciell kandidat, bara att förhindra att Hillary Clinton blev vald. Något som ju innebar ett indirekt men uttalat stöd av Donald Trump. Metoden man använde sig av var att spela ut Bernie Sanders ungdomliga och mer radikala anhängare mot Clintons, de som utmålades som etablissemangets stödtrupper.

Samma tillvägagångssätt använder sig ryssarna nu av i Europa. Syftet är uppenbart att försvaga EU och alla liberala och demokratiska röster. De ryska insatserna är inte alls begränsade till nätet eller olika medier. Auktoritära krafter i Ungern, Polen, Slovakien, Tjecken, Österrike, Italien och även i Tyskland tas väl omhand genom täta personliga kontakter. I Frankrike strömmade ryska miljonbelopp via en tjeckisk bank till Marine LePen inför det senaste presidentvalet.

Hittills tycks Sverige inte ha utgjort ett primärt ryskt angreppsmål. Några unga högerextremister har lekt med vapen i ryska skogar tillsammans med likasinnade och SD anställde en rysk kontakt som SÄPO bedömde som en säkerhetsrisk. Men i vår nuvarande politiska situation är risken stor att vi hamnar mer i centrum för ryska intressen. En försvarslinje är självfallet att vi alla reagerar och hjälps åt med att civilisera nätet, så att de som där spyr ut sin galla framstår som så vedervärdiga de faktiskt är.

Bo Pellnäs