Ledare

Bo Pellnäs: Pengar, Putin och Trump

Ledare Artikeln publicerades

Det här är en något spekulativ krönika om Donald Trumps ryska kontakter. Det finns två områden att fundera över. Det första illa nog. Det andra långt värre.

Den amerikanska kongressen undersöker nu de kontakter som Trumps folk har haft med ryssar före och under valrörelsen. Kanske finner man att ryssarnas försök att påverka det amerikanska presidentvalet faktiskt skedde i samarbete med Trumps medarbetare. Republikanerna vill säkert skydda det egna partiet och ser helst att utredningarna mynnar ut i intet. Men hittar man något substantiellt blir detta omöjligt. Vita Huset läcker information på ett sätt som aldrig skett förut, Nixons dagar möjligen oräknade. Trump har förolämpat USA:s underrättelse- och säkerhetsorganisationer och kallat dem ”nazistiska”. Öppnar sig en möjlighet, kommer nog hämndens stund med tack för senast.

Allvarligare men svårare att utreda är ett möjligt ryskt ekonomiskt grepp om Trumps imperium. Den brittiska tidningen Guardians granskning av Deutsche Banks agerande är skälet till att en sådan misstanke ens kan uppstå. Banken hade en enhet i Ryssland som nu sägs vara nedlagd. Men innan det skedde, medverkade man till att bryta västvärldens sanktioner mot Ryssland. Banken förde ut 10 miljarder dollar från Ryssland till olika skatteparadis. Förra månaden tvingades den av USA att betala 630 miljoner dollar i böter.

1999 började Deutsche Bank som enda bank att låna ut pengar till Donald Trump. 2005 var summan uppe i 640 miljoner dollar. När 40 miljoner dollar skulle återbetalas vägrade Trump med hänvisning till den ekonomiska kraschen 2008. Han sa att banken medverkat till denna och krävde 3 miljoner dollar i skadestånd. 2010 förlikades parterna. Ingen vet hur mycket banken fick tillbaka. Då hade Donald Trump redan flera konkurser i bagaget. Men därefter händer det förunderliga att Deutsche Bank ger Trump ett lån på 300 nya miljoner dollar. Ingen normal bank skulle komma på idén att låna ut denna summa till en konkursbelastad och bevisat opålitlig låntagare. Även hans svärson och dotter har tresiffriga miljonbelopp i lån hos Deutsche Bank. Misstanken att en del av de 10 miljarder som försvann från Ryssland utgör en säkerhet för Trumps lån tränger sig därför osökt på.

Banken har gjort en intern utredning och säger att ryska pengar inte återfinns i lånen till Trump. Den bötesfällda bankens trovärdighet måste bedömas som noll. En skandal till och man är förlorad. Men även en oberoende granskning skulle få svårt att hitta bevis för en ekonomisk länk mellan Putin och Trump. Enda möjligheten är att någon av Deutsche Banks högre chefer lättar sitt samvete. Även detta är föga troligt, om man inte tidigt kan hitta rätt person och bevilja denna åtalsfrihet.

Några frågetecken - men inte alla - skulle rätas ut om Trump offentliggjorde sina taxeringsuppgifter.

Fakta

Bo Pellnäs

är säkerhetspolitisk kommentator.

Visa mer...