Ledare

Bo Pellnäs: ”Lagom” är inte nog för att försvara EU

Gästkrönika Artikeln publicerades
Bo Pellnäs
Bo Pellnäs

Att splittra EU är en vision för stormakterna utanför.

Det finns, tror jag, ingen helt samlad berättelse om varför Socialdemokraterna kom att acceptera ett medlemskap i den Europeiska Unionen. Alla moraliska och idealistiska utsagor i all ära, men mest sannolikt är att svensk stål- och skogsindustri tydligt och trovärdigt presenterade vilka konsekvenserna skulle bli om Sverige hamnade utanför den gemensamma marknaden med dess 500 miljoner människor och utanför dess tullgränser. Det vill säga att vi hade landat där oansvariga brittiska politiker nu är snubblande nära att låta Storbritannien hamna. Läget för ett litet land som vårt hade förstås blivit än värre.

Nu blev det ett resonemangsäktenskap som ingicks utan kärlek, men i relationer som varar länge uppstår ju med tiden en känsla av samhörighet. Svenskarna är idag mer EU-positiva än många av de andra nationerna inom unionen.

Det är viktigt att vi rätt uppfattar hur Brexitprocessen påverkar alla nationalistiska europeiska partier, framför allt de populistiska längst ut på båda kanterna. Ropen om att lämna EU har tystnat. Den gemensamma marknaden, den Europeiska Centralbankens beskydd och de omfattande bidragen från EU kommer alla populister att försvara med sitt hjärteblod. Den europeiska domstolen, Europarådet, de gemensamma lagarna och EU:s krav på demokratiska spelregler och ett självständigt rättsväsende har de däremot inget intresse av. Man kan förvånas över att inte långt fler väljare har klart för sig att även EU:s ekonomiska pelare obönhörligen raseras, om de ideologiska fortsätter att undergrävas. Där demokratin inte försvaras ersätts den av korruption som fördjupas i samma takt som makten övertas av en mindre grupp eller till och med av en enskild individ.

Polen, Tjeckien och Ungern, där frihetsrörelserna inte bara var nationella utan även bars upp av kraven på demokrati, söker nu sin identitet i en värld före 1945, vilket är dystert. I ett sådant nationalstaternas Europa kommer någon maktgirig ledare förr eller senare att spela marschmusik igen. Det kan även ske i Italien, om det populistiska ”sista-chansen-röstandet” på Lega och Femklövern slutar med en ekonomisk härdsmälta. Vad gäller Rumänien och Bulgarien tvingas vi konstatera att de aldrig kom ut ur ett bottenlöst korrumperat kommuniststyre. Allt det nya blev mest nymålat och teaterkulisser.

Därför var valaffischernas ”Make EU Lagom igen” inte bara ett aningen smaklöst försök att vränga Trumps ultranationella slogan ”Make America Great Again” till något skämtsamt. Det vittnade också om en djup brist på insikt om det allvarliga läge EU nu befinner sig i. Vår fred och frihet försvaras också i Bryssel. De ledande nationerna utanför Europa vill helst splittra oss och hantera en nation i taget utifrån ett militärt och ekonomiskt övertag. Så låt oss se till att EU blir starkt igen!

Bo Pellnäs