Ledare

Bo Pellnäs: Cirkeln krymper runt presidenten

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Peter Åklundh

Så är då Paul Manafort, som en kort period ansvarade för Donald Trumps valkampanj, och hans förtrogne Rick Gates åtalade och satta i husarrest.

Utredningar kring Manaforts skumraskaffärer i Ukraina leder direkt in i den ryska finansvärlden med dess oligarker, rikt belönade när de har Putins beskydd och tjänar dennes intressen. Annars inte helt sällan avlidna under oklara förhållanden.

Manaports ryska pengar hamnade på Cypern och skänkte honom sedan via brevlådeföretag en obeskattad lyxtillvaro i USA. Cypern var tidigt en trollerilåda där ryska skattesmitares miljarder tvättades vita. Inte minst i Bank of Cyprus, där ryska oligarker hade stora belopp placerade, vilket drabbade dem hårt när banken 2013 i princip gick i konkurs, och de kompenserades med aktier i den rekonstruerade banken. En av dem som trädde in och medverkade till att Bank of Cyprus överlevde var Wilbur Ross, som satsade 400 miljoner dollar. Han är nu näringsminister i Trumps administration. Ross ledde banken tillsammans med ryssarna Viktor Vekselberg och Vladimir Strzhalkovskij, som båda satt i styrelsen och som båda har stått Putin nära.

I virvelvinden av politiska kontroverser och Twitter-utspel från Donald Trump kan man lätt glömma att det som alltid stått i fokus för denne man är pengar, och ingenting annat än pengar. Konkurser har han kunnat bruka till att öka den personliga förmögenheten, medan fordringsägare och investerare hänsynslöst lämnats ute i kylan.

Det är därför högst troligt att han var medveten om Manaforts affärer men snarare såg dem som ett tecken på smarthet än omoral. Fram till det ögonblick Manaforts ryska pengar kom till allmän kännedom.

Lika upptagen av att tjäna pengar är hans svärson Jared Kushner och sannolikt överlappar deras intressen. Kushner är utfrågad i kongressens säkerhetsutskott om det möte som hölls med en rysk kontakt i sällskap med Manafort och Trumps son. Komprometterande uppgifter om Clinton hade utlovats.

För egen del finner jag ett annat av Kushners möten långt mer intressant. Det skedde med Sergei Gorkov några dagar före Trumps presidentinvigning. Gorkov är chef för ryska Vnesheconombank som står direkt under Putins kontroll. Det bör rimligen ha handlat om pengar. Kanske ett sockrat bud för att USA:s sanktioner mot banken skulle lyftas. Kanske bara för att stillsamt påminna Kushner om de ryska pengarnas betydelse för Trumps privata finanser.

Den särskilde utredaren Mueller arbetar säkert idogt vidare. Vare sig Manafort eller Rick Gates börjar berätta vad de vet eller inte, är jag rimligen säker på att flera åtal är att vänta. Generalen Michael Flynn, som ljög om sina ryska kontakter, är ett tänkbart mål. Men jag undrar ändå om inte Kushner är näste man till rakning. Närmare Trump kan man nästan inte komma.