Ledare

Bekämpa våldet med alla medel

Ledare Artikeln publicerades

En 28-årig man sköts i ryggen i tidsdags kväll när han väntade på bussen i Nydala i Malmö.

Senare samma kväll sköts två personer på Lindängen. Dessa två våldsdåd kan läggas till de uppemot femtio beskjutningar som skett hittills i år i Malmö. Det är allvarligt. Det är en utveckling som är mycket skrämmande.

På onsdagen höll polisen i Malmö en presskonferens där man meddelade att det fanns samband i tio till femton av det senaste årets skottdåd. Offren har alla utländsk bakgrund och i flera fall har samma vapen används. Dådet mot 28-åringen i Nydala är det senaste som kan knytas till dessa attentat där polisen misstänker en eller flera serieskyttar. Genast tog spekulationerna fart om att en ny laserman härjar i Malmö.

Det finns en likhet med de tio mordförsök och ett mord som John Ausonius, Lasermannen, begick i början 1990-talet, offren hade alla invandrarbakgrund. Men det finns en fara i att dra på för stora växlar i jämförelsen mellan de olika skjutdåden.

Varje brott är i sig unikt och för att polisen inte ska låsa sig i sitt utredningsarbete måste det ske brett och förutsättningslöst.

Varför har polisen inte tidigare gått ut med uppgifter om att invandrare blivit beskjutna? Länskriminalens operativa chef, Börje Sjöholm, som leder den utökade specialstyrka som ska utreda skottdåden, sa i Aktuellt i onsdags att polisen inte vill gå ut med fel information. När allt fler vittnesmål och fakta pekar åt samma håll anser polisen nu att man kan gå ut med uppgiften att invandrare blivit beskjutna. I efterhand kan det visa att det var för tidigt, eller för sent. Det finns hela tiden viktiga avvägningar som polisen måste ta ställning till. Ytterst måste beslut fattas utifrån de fakta som föreligger för stunden.

På torsdagen uppmanade polisen människor att vara försiktiga när de är ute på kvällar och nätter, det gäller särskilt personer med invandrarbakgrund. Det är givetvis en viktig uppmaning men våldet får inte segra över det öppna samhället. Det viktigaste nu är att polisen sätter in de resurser som behövs så att den skyldige eller de skyldiga kan ringas in. Det är ett arbete som även allmän­heten måste stötta.