Annons
Ledare

Ännu ett gott skäl att sälja Telia

Affären ligger i tiden. Över hela världen köper teleoperatörer och tv-distributörer upp mediebolag och innehållsproducenter.
Publicerad 20 juni 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Telias vd Johan Dennelind.
Telias vd Johan Dennelind.Foto: Lisa Johansson / TT

Stenbeckssfärens maktbolag Kinnevik försöker fusionera teleoperatören Tele 2 med det en gång statliga kabel-tv-bolaget Comhem. I USA köper teleoperatörsjätten AT&T upp mediebolaget Time Warner. I vintras misslyckades den danska teleoperatören TDC:s uppköp av MTG.

Det är det spåret Telia är inne på med sin pågående affär. I slutet av maj avslöjades att bolaget ligger i förhandlingar om att köpa Bonnier Broadcasting, där bland annat TV4-gruppen och betal-tv-tjänsten C More ingår.

Annons

Kritiken har varit stark eftersom det skulle innebära att staten, som är en av huvudägarna i Telia, utöver att styra public service-bolagen också blir en dominerande ägare inom kommersiell TV. Att SVT och TV4 delvis skulle ha samma ägare är knappast något som andas “fri television”.

Hur regeringen kommer att agera för att förhindra en sådan situation är oklart. “Det är upp till styrelsen”, sa näringsdepartementets departementsråd Anna Magnusson först (DN 12/6). Ett par dagar senare uttalade sig näringsminister Mikael Damberg i motsatt riktning. ”Skulle man hamna i en situation där Telia köper någonting som vi verkligen inte tycker är bra, då avgörs ju ofta det på en bolagsstämma och då har staten möjlighet att rösta”, sa han (DI 14/6).

Det visar vilken märklig situation det statliga ägandet skapar. Regeringens företrädare hyllade på Telias senaste bolagsstämma bolagets inriktning. Nu hotar man alltså att stoppa en affär som följer samma strategi. Tack för det, Televerket.

Visst stämmer det att ett statligt ägande av TV4 vore mycket dåligt. Men den logiska följden är att staten borde sälja sitt innehav i Telia – inte stoppa bolaget från att bedriva sin verksamhet.

Redan Alliansregeringen ville sälja Telia under sin första mandatperiod. Telias innehav av kritisk försvarsteknologi var det som satte stopp den gången. Men som PM Nilsson skriver i Dagens industri (15/6) har den tekniken nu i hög grad blivit föråldrad. Pengarna från en försäljning skulle delvis kunna användas till att ge Försvarsmakten medel till att bygga ett nytt kommunikationssystem.

Alternativet, att regeringen stoppar Telias affär, är kanske inte ens möjligt. Flera experter menar att möjligheten att stoppa köpet på en efterföljande bolagsstämma kanske inte finns. Det går förstås att kalla till en extrastämma, men det skulle i så fall innebära att regeringen avsätter styrelsen, som en källa säger till DI. Att staten gör så när bolaget bara följer sin uttalade strategi vore förmodligen en oöverträffad händelse.

Därmed är möjligheterna uttömda. En försäljning av Telia, såväl som av andra statliga bolag som SBAB och Apoteket, är något som borde ha skett för längesen. Nu finns om inte annat både ett gott skäl och ett bra tillfälle. Sälj Telia, och låt dem köpa vilka bolag de vill.

Joakim Broman
Annons
Annons
Annons
Annons