Ledare

Ännu en spik i kistan för regeringen

Ledare Artikeln publicerades
Tycks ha allt svårare att hålla ihop.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Tycks ha allt svårare att hålla ihop.

Två partier satt i en regering. Vad de gör nu är oklart.

“Det har sagts rakt ut att Miljöpartiets statsråd inte ska få ta del av alla underlag”, säger en källa i regeringskansliet till Svenska Dagbladet (15/8). Budgetarbetet har fallit samman. Socialdemokraterna och Miljöpartiet arbetar inte längre tillsammans som en regering.

Att det varit rejäla slitningar mellan de två partierna under mandatperioden är i och för sig ingen nyhet. Miljöpartiet har åkt på ett flertal snytingar och titt som tätt tvingats ta tillbaka storvulna löften. Det gäller motorvägsbyggen, Vattenfalls tyska kolkraft, och inte minst, omsvängningen i migrationspolitiken.

Men att de båda regeringspartierna nu enligt SvD inte lägger fram en budget med gemensam politik, och till och med undanhåller underlag från varandra, är anmärkningsvärt.

Ändå låtsas både S och MP som om det regnar. Den officiella linjen är inte bara att budgetarbetet pågår som vanligt, utan att regeringen satsar på att bli omvald. Rapporteringen skvallrar tvärtom om att man räknar med en valförlust.

Därmed blir det också relevant att ställa frågan vad de rödgröna söker för regeringsalternativ inför nästa mandatperiod. Vill ens Socialdemokraterna och Miljöpartiet fortsätta i regering tillsammans? Alliansen får som bekant stå till svars i regeringsfrågan var och varannan dag. Det borgerliga samarbetet har visserligen också hackat en del under den senaste tiden. Men under åtta år i regeringskansliet fanns inget som överhuvudtaget liknade de konflikter som nu läcker ut.

Framför allt är dock ett kollapsat budgetarbete ytterligare en spik i kistan när det kommer till regeringens förmåga att styra landet. Som om det inte räckte med Transportstyrelseskandalen och en lång rad undermåliga utredningar och lagförslag – Reepalu-utredningen och gymnasielagen är bara två exempel – lyckas man alltså inte ens enas om gemensamma prioriteringar och satsningar i ekonomin.

Sett i backspegeln är det lite förvånande att regeringen klarat sig igenom mandatperioden utan att splittras. Nu tycks man ha gett upp och ställt in sig på opposition. Den regering som statsminister Stefan Löfven (S) 2014 döpte till “samarbetsregeringen” lyckades till sist inte ens samarbeta.