Annons
Kultur

Ett verktyg för dig som vill rädda världen och leva hållbart i vardagen

Jessica Cederberg Wodmar vill rädda världen. Låter det för svårt? Kanske, men du och jag kan påverka mer än vi tror genom våra val av kläder, mat, resor, prylar. En mycket god hjälp är de 50 välgranskade "myter" som författarinnan presenterar, tycker recensenten Kjell Andersson.
Bokrecension • Publicerad 8 januari 2019
Detta är en recension i Trelleborgs Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Jessica Cederberg Wodmar
Jessica Cederberg WodmarFoto: Foto: Lava förlag

I 28 år har hon arbetat med hållbarhet och kommunikation. Bokens 50 sanna eller falska påståenden, "myter", besvaras med ett JA eller NEJ. Varje myt får ett eget kapitel som försöker ta hänsyn till frågornas komplexitet. För vem har inte läst motstridande budskap om kläder, prylar och inte minst mat? Sist i kapitlen finns en ruta med tips.

”Alla måste återvinna”

Jag bläddrar i boken, fastnar här och där. Saker som länge varit lite dunkla för mig klarnar. Det känns väldigt bra.

Annons

Återvinning – en bluff:

NEJ! När den gröna Ragn-Sellsbilen brummar uppför backen till det bostadsrättsområde där jag bor och börjar samla in källsorterat gods, händer det att jag undrar över miljöpriset med själva körningen; bilen, däcken, avgaserna. Men regeringen säger: "Den miljöbelastning som uppstår av transporter motiveras mångfalt av de miljövinster som uppnås." Och efter tio år av utredningar har man gett nya riktlinjer som ska göra det lättare för oss att återvinna.

Och så upptäcker jag att jag är bland de 71% av svenskarna som (tills nu) inte vet att det är lag på att vi ska källsortera och återvinna. Alla måste återvinna. Inom hela EU. Förpackningar, tidningar, elavfall...

Så fortsätter det boken igenom. Ibland dyker det upp saker som är helt nya för mig, som det här med att källsortering är lag eller att en svensk uppfinning genom ny teknik ger effektiv återvinning av det livsviktiga bristämnet fosfor ur avloppsvatten. Det senare förhindras för närvarande av svensk lag (!) men Tyskland har kastat sig över det. Där är det lag på att återföra fosfor. I Sverige kan en förändring vara på väg.

En kopp kaffe gör skillnad:

JA. Kaffemuggen står här intill mig på bordet och jag vill gärna veta. Kaffe är en av världens ledande jordbruksråvaror och flera länder i världen är helt beroende av det för sin ekonomi. Samtidigt är det en av de allra mest besprutade. I Brasilien till exempel används 15 kg kemikalier per hektar kaffeodling. Vår egen mest besprutade gröda är potatis, och där använder vi 3 kilo per hektar. Och för varje kopp kaffe har det gått åt 140 liter vatten! Vatten! Som kan vara en sådan bristvara i klimatkrisens värld.

Jessica "ääääälskar" kaffe. Det gör jag med. I Sverige dricker vi 1 miljard, alltså 1000 miljoner, koppar kaffe om dagen. Det påverkar 200 000 människor som tillverkar kaffet vi dricker. Vi bör köpa ekologiskt kaffe, för det innebär att de som odlar slipper miljögifter och FairTrade-märket innebär att de får bättre betalt.

Kommer den här boken (+ boken "Ett hållbart liv" från Naturskyddsföreningen som kom tidigare i år) att från och med nu alltid att ligga inom räckhåll för mig hemma? JA.

Kjell AnderssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons