Kultur och Nöjen

"Well, I heard the news there's good rockin' tonight"

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

Rock&Roll är ett fenomen inom musikhistorien. Få saker har haft en sådan genomslagskraft och kunnat engagera så många människor under det senaste halvseklet som just – Rock&Roll. Detta är historien om hur rocken kom i rullning.

Rockens rötter härstammar från USA i slutet av 1800-talet där bluesen var de svarta slavarnas musik. Sedermera firade den även stora triumfer runt Chicago- och deltaområdet med Robert Johnson, Muddy Waters, Howling Wolf och John Lee Hooker som främsta utövare. Parallellt med den svarta bluesen fanns countrymusiken och Hank Williams blev länken mellan denna och vit Rock&Roll. Det dröjde dock över ett halvt sekel efter att den första grammofonskivan sett dagens ljus innan rocken fanns i var mans mun. Radiodiscjockeyn Alan Freed myntade uttrycket Rock&Roll 1951 och efter det började det rulla på allvar.

Stulna framgångar

Hudfärgssegregeringen i 50-talets USA skapade problem då de flesta artisterna var svarta medan skivköparna var vita. Vita artister såsom Bill Haley & the Comets stal de svartas framgångar genom att suga åt sig de vita skivköparna med nyinspelningar av redan befintliga låtar. Originalet till Rock around the clock hade spelats in redan 1952 av Sonny Dae & the Knights men med Bill Haley kom inspelningen att bli tidernas mest säljande rocksingel.

Little Richard hade samma problem i inledningen av karriären och han fick själv inte den största hiten med sin egen låt Tutti Frutti. Chuck Berry däremot hade ett sound som inte tidigare var relaterat till svarta artister, vilket gjorde folk övertygade om att han var vit.

Två andra stilbildare inom 50-talets rock&roll var Buddy Holly och Jerry Lee Lewis. Hollys musik hade mjuka influenser av countrymusik medan Lewis stil var helt ohämmad med ett vildsint honkytonk-sound och ett pumpande piano.

The King of Rock&Roll

Rock&Roll är svart slang för sex, ändå blev det en vit 19-åring som satte likhetstecken mellan sex och Rock&Roll när han stegade in på Sun Records för sina första inspelningar. Elvis Presley hade rösten, utseendet och karisman och han var vit. Med sina sexuellt utmanande rullande höftrörelser blev The King även identisk med de amerikanska ungdomarnas uppror mot etablissemanget och resten är musikhistoria.

I mitten av 50-talet var det radions och televisionens genomslagskraft som låg bakom en stor del av rockens framgångar. Artisterna kunde exploateras på ett helt nytt sätt och mellan 1956 och 1958 fyrdubblades skivförsäljningen i USA.

Myten om rockens död

I slutet av 50-talet gav en rad händelser underlag till myten om rockens tidiga död. Elvis åkte in i lumpen, Little Richard blev religiös, Chuck Berry hamnade i fängelse och Jerry Lee Lewis blev bannlyst efter upptäckten att han gift sig med sin 13-åriga kusin. Själva dråpslaget kom dock den 3 februari 1959 då Buddy Holly, Ritchie Valens och The Big Bopper omkom i en flygolycka. En av rockhistoriens svartaste dagar var ett faktum och rocken kom inte att repa sig förrän en bit in på 60-talet, dit vi kommer nästa gång.