Kultur och Nöjen

Turnén går till Trelleborg och USA

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

Några retar sig på att han visslar julsånger som ”Jingle Bells” mitt i sommaren, men Magnus Carlsson har redan börjat planera årets julkonserter. I år besöker han bland annat Trelleborg.

– I januari tycker man ju att det räcker det med ”O helga natt”. Då har man gjort julen och ganska trött på den. Men sedan, framåt sommaren, då börjar jag likt förbaskat fundera på nästa julkonsert, säger Magnus Carlsson.

Han ringer upp från New York, där turnén kommer att inledas den 21 november. Därefter blir det en rad svenska konserter innan turnén avslutas i London.

Det är femte året som Magnus Carlsson är ute på vägarna med sin julturné ”Änglarnas tid”.

Konceptet bygger på en blandning av klassiska julsånger och eget material. I sitt mellansnack försöker Magnus Carlsson bidra till en avslappnad stämning.

– Det är absolut inte högtravande. Det är en stillsam, skön konsert. Jag tror att många behöver ett andhål i december, eftersom det är så mycket som ska hinnas med. På en julkonsert behöver man bara sitta stilla och lyssna, säger Magnus Carlsson.

Julstressen i december är något han själv känner väl till.

– Inför julen har man som artist allra mest att göra. Ofta kommer jag hem den 22 december och är helt slut som människa. Men jag brukar ha några dagar ledigt för att fira med släkten eller med min man. Det brukar vara mysigt.

Magnus Carlssons turnéprogram innehåller en rad kyrkkonserter. Själv har han sjungit mycket i kyrkomiljö. Bland annat i barn- och vuxenkörer.

Är du troende?

– Jag skulle nog snarare beskriva mig själv som sökande. Jag öppen för det mesta och tror på godhet. Det stämmer ganska bra med budskapet i den kristna tron.

I år går en del av biljettintäkterna från Magnus Carlssons konserter till välgörenhetsorganisationen Childhood. Han har tidigare också ställt upp på olika välgörenhetskonserter.

– Det känns roligt att kunna använda sin karriär till något bra. Jag tycker att Childhood är en fin organisation och jag är imponerad av hur de arbetar.

Under sitt besök i New York har Magnus Carlsson bland annat besökt Childhoods amerikanska kontor, där Prinsessan Madeleine arbetar.

Blir det lunch med Madeleine i dag då?

– Haha, nej, det tror jag inte. Jag vet inte ens om hon är här nu. Men det vore roligt om de kom och lyssnade på konserten.

En sista fråga, vad önskar du dig i julklapp?

– Är det töntigt att svara en vit jul? Då kan vi ha facklor utanför kyrkan. Det är något alldeles speciellt med en vit jul. Det hoppas jag att vi får i år.