Kultur och Nöjen

Stumfilm visas utomhus

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

I tolv år har de tyska musikerna Tobias Rank och Gunthard Stefan ägnat somrarna åt att resa runt med sin mobila biograf och visa stumfilm. Ikväll stannar deras veteranbrandbil i Trelleborg.

– Mobila biografer är på väg att dö ut. Idag har tekniken utvecklats och man kan se film i 3D och HD-format. Men att se en stumfilm med levande musik är en otrolig upplevelse, där bilderna och musiken bildar helhet, säger Alex Görmar, konsertarrangör som arrangerar duons turné i Sverige.

Tobias Rank och Gunthard Stefan transporterar allt - ljud, ljus, instrument och stolar - i en gammal brandbil från 1969. Vid varje stopp försöker de återskapa den atmosfär som fanns runt biograferna när filmen var ny.

Kvällens programmet består av många korta stumfilmer som tillsammans visar utvecklingen i filmhistorien. Varje film ackompanjeras av Tobias Rank på piano och Gunthard Stefan på fiol. Musikerna improviserar för att få fram rätt stämning i filmen.

Biokvällen inleds med den 20 minuter långa stumfilmen "Fågelskrämman" från 1920. Därefter kommer ett potpurri av kortfilmer med allt från Musse Pigg till klipp gjorda av bröderna Lumiere.

Den sista filmen har stumfilmens mest kända stjärna i huvudrollen. Det är "Vagabonden" med Charlie Chaplin från 1917.

– Det blir komiska och underhållande klipp, men också några få allvarliga. Föreställningen passar både för vuxna och barn, säger Alex Görmar.

Den mobila biografen skulle ha besökt Trelleborg redan förra året, men då ställdes föreställningen in på grund av dåligt väder. Så kommer det att ske även i år om det blir regn.

– Ja, i Trelleborg har vi tyvärr inget alternativ. På andra orter har vi kört inomhus i ett kulturhus om vädret har varit dåligt, men just nu har vi ingen sådan lösning i Trelleborg.