Kultur och Nöjen

Skulpturer med spirande kraft

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

Två konstnärer med vitt skilda uttryck, men med en gemensam grund i musiken, får nu på söndag sin Sverigepremiär på galleri New Form i Gislöv.

Till kommande utställning (26.9-24.10) har Johanna Segelström på New Form gjort ett par riktiga scoop. Skulpturer av den i både Danmark och Norge stigande stjärnan Christian Svendsen från Aalbæk paras med oljedukar av brasilianaren Joarez Filho. Den senare har aldrig visats i Europa, den förre aldrig i Sverige.

– Egentligen tror jag inte det är annorlunda här än i Norge eller Danmark, säger Christian Svendsen. Vi är väl som en enda stor familj i Norden, är vi inte?

Han har tagit med sig ett urval av abstrakta skulpturer i brons eller järn, kraftfulla i sina svepande linjer. De flesta av dem grodda ur ett tema som konstnären återvänder till igen och igen: växt och vilja.

– Oavsett vad vi råkar ut för, så har vi människor en förmåga att resa oss igen, förklarar Christian Svendsen. Precis som den lilla blomman som tar sig upp ur jorden även om det ligger asfalt ovanpå.

– Det ska stor vilja till för att vara verksam som konstnär också! tillägger han med ett leende.

Det är en ur många synvinklar positiv, optimistisk kraft som stiger ur Svendsens verk. En av hans drömmar, som väntar på finansiering, är att resa en 36 meter hög variant av ett annat verk på utställningen, "Viljen", i hamninloppet till hemkommunen Frederikshavn.

– Rakt framifrån kan den vara ett frö, eller en symbol för jorden, som antingen vilar varsamt i våra händer eller sitter i en slags klo, berättar han. Från sidan liknar den mera ett skepp. Och det passar dels placeringen i vattnet, dels budskapet att vi måste navigera korrekt när det gäller hur vi ska behandla jorden.

Ett av verken, som heter just "Vilje & vækst", kommer till Gislöv i en hanterlig miniatyr av den femmeters skulptur som pryder rehabcentret AiR i Rauland, Norge. Verkets filosofi har där fått genomsyra hela centret och dess verksamhet.

Utställningens andra konstnär, 36-årige Joarez Filho, har länge varit verksam i USA men har nu flyttat åter till sin uppväxtstad Sâo Paolo. På hans guldskimrande dukar porträtteras musiker och dansöser.

– Den koppling som finns är väl musiken, berättar Christian Svendsen, som ursprungligen utbildade sig till klassisk gitarrist och under en period kunde kalla Göran Söllscher för kollega.

Men för 20 år sedan slutade han tvärt med musiken.

– Jag blev plötsligt så mätt och trött, förklarar han.

– Att beröra människor med toner är visserligen en fantastisk upplevelse. Men jag hade något annat i mig som ville ut, beskriver Christian Svendsen. Jag saknade att skapa något fysiskt, med händerna. Något som kunde ställas ut utan att jag var närvarande.