Kultur och Nöjen

Skandaler avslutade 60-talet

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

60-talets andra hälft fick en psykedelisk och drogstin hippiekultur med gigantiska festivaler men också en brittisk rockinvasion i både Europa och USA innan decenniet på nytt avslutades i katastofer och skandaler.

1965 var Bob Dylan trött på att vara ikon för proteströrelsen. Han pluggade in den elektriska gitarren och gick därefter en tuff strid mot sina gamla fans. Året efter skadades han svårt i en MC-olycka och fick en lång men välbehövlig konvalescens från stjärnglanstrycket.

1966 drog den psykedeliska musiken och användandet av droger in över USA. Byrds, Grateful Dead, Jefferson Airplane och Janis Joplin medgav alla utan omsvep att man använde droger både vid inspelningar och på scen och hela hippie- och flowerpowerkulturen blev genomsyrat av amfetamin och LSD. Även Storbritannien, med Pink Floyd som galjonsfigurer, drabbades av den psykedeliska musiken som jämfört med den amerikanska blev både vildare och mer improviserad.

En handfull engelska band dominerade den amerikanska skivmarknaden i mitten av 60-talet. Förutom Beatles och Rolling Stones var det Kinks och the Who som båda tillhörde den starkt uppkomna modskulturen. Stora bråk i England mellan mods och rockers fick flera tragiska dödsfall som följd och kulturen spred sig snabbt även till övriga Europa.

Rolling Stones utveckling av rocken gjorde dem till kungar på båda sidor av Atlanten och de fick epitetet The greatest Rock&Roll band in the world.

Beatles influerades alltmer av den psykedeliska musiken och experimentlustan med droger var tydlig. 1966 gjorde man sitt sista liveframträdande då musiken alltmer kom att präglas av invecklade arrangemang. Aldrig tidigare hade världen hört något liknande när mästerverket Sgt Peppers lonely hearts club band släpptes 1967.

Popfestivalen i Monterey samma sommar blev manifestet för hela hippiekulturen. Jimi Hendrix gjorde sitt första stora uppträde på amerikansk mark och avslutade med att sätta fyr på sin Fender Stratocaster.

Eric Clapton lämnade Yardbirds för Cream och grunden till hårdrocken var ett faktum när Yardbirds blev Led Zeppelin. De andra pionjärerna var Deep Purple och Black Sabbath.

Woodstockfestivalen 1969 hade en halv miljon besökare där Creedence Clearwater Revival och Crosby, Stills, Nash & Young fick sina genombrott men för både Joplin och Hendrix blev Woodstock början till slutet. The Doors uppträdde inte på Woodstock eftersom Jim Morrison fått stora problem med alkohol och droger och även blivit arresterad för obscent framträdande under en konsert.

Vid deltaområdena hade soulmusiken haft sitt stora fäste där artister som Percy Sledge, Otis Redding, Aretha Franklin och James Brown härskat. Efter mordet på Martin Luther King 1968 kom som över en natt den svarta soulmusiken att förändras och drömmen var över. Känslan försvann, attityden förändrades och rasistiska upplopp splittrade städerna som fick Motown att stänga.

Modskravallerna nådde även Sverige 1965 då Hep Stars dominerade listorna. Året efter träffades Benny Andersson och Björn Ulveaus. Det skulle visserligen ta några år till men grogrunden var lagd för vad som skulle bli en av världens största grupper genom tiderna.

I slutet av 60-talet upphörde de flesta svenska rockbanden att existera. Istället visade pionjären Pugh Rogefeldt att det gick att sjunga rock på svenska vilket blev starten för många svenska artister under 70-talet.

Även 60-talet slutade i mörker. Brian Jones drunknade vid 27-års ålder efter att ha sparkats från Rolling Stones. Dessutom blev Stones i december samma år involverad i en dödsmisshandel under en festival i Altamont. Man hade tänkt sig en fortsättning av Peace, Love and Understanding, men det blev precis tvärtom efter att Hells Angels, som var anlitade som säkerhetsvakter, knivhuggit en svart man i publiken till döds. Slutet var kommen för en långlivad dagslända och Jones blev den första i den högst oglamorösa klubben The forever 27. Det skulle snart bli fler…